Jučer je u našoj školi u popodnevnim satima organizovano Bajramsko sijelo povodom Kurban-bajrama. Nazvali smo ga tako pošto to nije bila klasična priredba za praznik.Praznična atmosfera vladala je od samog početka. Učenici, roditelji, učitelji, nastavnici i ostali gosti počeli su pristizati već u 16 sati, a mi smo ih, kao pravi domaćini, srdačno dočekali i potrudili se da i oni osjete miris Bajrama u našoj školi.

Bajramsko druženje počeli smo učenjem sure Kewser koja, između ostalog, govori i o obavezi klanja kurbana.

Pored običaja klanja kurbana, ovaj Bajram specifičan je i po obavljanju Hadždža pa se zove još i Hadžijski bajram. O tome su nam govori članovi Dramsko-recitatorske sekcije razredne i predmetne nastave. Oni su nas proveli i kroz ostale lijepe bajramske običaje, počevši od spremanja za Bajram-namaz, odlaska muških članova porodice u džamiju, načina čestitanja Bajrama, pa sve do spremanja tradicionalnih bosanskih jela.

Članovi sekcije Vremeplov upoznali su nas sa bosanskohercegovačkim hamamima i dočarali nam nekadašnji način života. Gostima smo pokazali i kako se prije ašikovalo, a zapjevali smo i sevdalinku i ilahije bez kojih Bajramsko sijelo ne bi bilo potpuno.

Na kraju, počastili smo se pravom bajramskom baklavom i drugim kolačima koje su pripremili članovi sekcije Kulturna baština. Gosti su za uspomenu na ovo lijepo bajramsko druženje dobili bajramske čestitke koje su napravili naši najmlađi učenici, članovi sekcije Dječije rukotvorine.

Bajramsko sijelo proteklo je u vedrom raspoloženju i prijatnoj atmosferi, zahvaljujući članovima i rukovodiocima sekcija naše škole koji su se potrudili da nam uljepšaju i upotpune ovaj lijepi praznik.