Dan državnosti Bosne i Hercegovine

PRIREDBA

          23. novembra 2011. godine  sa početkom u 16 sati  u našoj školi je povodom Dana državnosti uz prisusutvo predstavnika SABNOR-a, roditelja naših učenika, nastavnika i učenika  održana priredba u školskom holu.Na žalost učesnika i prisutnih načelnik općine Stari Grad  nije mogao doći, jer nije bio u Sarajevu.

Glavne koordinatorice organizacije programa  priredbe su bile voditeljice Dramsko-recitatorske sekcije predmetne i razredne nastave :
Šejla Hasanović
i Amra Efendić.
Bogat sadržaj priredbe je ostvaren u koordinaciji skoro svih sekcija.

Voditeljski par : BENJAMIN KARČIĆ (VII r.) i ESMA VATRIĆ (V r.)

 

 

 

 

 

 


Na Zidnim novinama su pored čestitke za Dan državnosti objavljena pored kratkih članaka i za ZAVNOBiH značajnih slika i dva literarna rada sa temom “Moja draga BiH” koje su napisale Merisa Ahmetspahić, VIII-2 i Ajla Džano, VIII-3.

Pripremu i projekciju  za priredbu je uradila Amela Čehajić.

Priredba je počela tačkom “ZAVNOBiH” u izvedbi članova  Radijske i Literarno-novinarske sekcije predmetne nastave:
Elma Kadrispahić,VI-1,Ajla Poturković,VIII-2,Merisa Ahmetspahić, VIII-2 i Mirsad Oračević,VIII-3 ,čija je voditeljica Maja Hrnjica

“ZAVNOBiH”

 Nakon prve tačke je intonirana himna u izvedbi školskog orkestra kojim je rukovodila  voditeljica sekcije Indira Košarić.

HIMNA

Nakon himne nastupili su članovi Dramsko-recitatorske sekcije razredne nastave.

Učeničke recitacije o domovini Bosni i Hercegovini

Slijedio je nastup Ritmičke sekcije

FOTO: Nedim Pustahija, VIII-2

Učenice VI razreda, Ritmička sekcija

U školskom holu je upriličena izložba radova Likovne sekcije predmetne i razredne nastave i Vremeplov sekcije.

Nakon Ritmičke sekcije nastupili su recitatori iz Dramsko-recitatorske sekcije predmetne nastave sa recitalom “O Bosni hoću da govorim”

"O Bosni hoću da govorim"

Nakon recitala nastupio je MALI HOR čija je voditeljica  Alisa Mujan.
Uz vrlo simpatičnu koreografiju otpjevali su pjesmu “Dajte nam ljubav“.

MALI HOR

Nakon raspjevanog hora nastupila je Adna Ćoralić sa stihovima o Bosni autora Nedžada Ibrišimovića. Na sceni sa njom su Amila Turković i Samra Mahović koje će nastupiti sa recitacijom  Šantićeve pjesme “Ostajte ovdje

Adna Ćoralić,IV-1 (lijevo), Samra Mahović,V-1 (sredina) i Amila Turković,V-1(desno)

 

Pripremljeni program je završio nastupom Horske sekcije uz muzičku pratnju voditeljice Indire Košarić. Osim pjesmom “Bosno moja“, ovogodišnji hor je prisutne oduševio i brojnošću članova.

"Bosno moja"

 

Školski hor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon nastupa hora voditelji su pozvali predstavnika SABNOR-a da se obrati.

     O značaju Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a onda, prije 68. godina i sada govorio je gosp. Azem Sinanović.

        Na kraju govora obavjestio je prisutne da je na već tradicionalnom LITERARNOM TAKMIČENJU sa temom “Draga moja Bosna i Hercegovina” u konkurenciji od dvjestotinjak pristiglih radova sa područja općine Stari Grad  naša učenica AJLA DŽANO osvojila prvo mjesto.

Nakon toga prisutnima se obratio direktor škole, Kerim Fejzagić i pozvao Ajlu da pročita rad.

Osim što je čestitao, direktor je obavijestio Ajlu da je pozvana na SVEČANU AKADEMIJU u općini Stari Grad koja će biti 24. novembra u 18 sati.

    

AJLA DŽANO, VIII-3

NAJUSPJEŠNIJI LITERARNI RAD
i PRVO MJESTO U  OPĆINI STARI GRAD

 

 

 MOJA DRAGA BIH

       Od davnina čovjek ima potrebu izraziti svoje osjećaje prema mjestu u kojem je rođen, odrastao, u kojem ima porodicu ili o kojem je iz nečijih usta čuo da je to njegovo rodno mjesto.  Domovina se često shvaća kao prostor neke geografske širine i dužine ili kao neki prostor označen debelom crvenom linijom na geografskoj karti.  Ali gdje je ta duša ?  Gdje je tu ona viša dimenzija, ljudska dimenzija koju nijedna geografska karta ne može označiti, ona neraskidiva nit ljubavi i prijateljstva s ljudima s kojima i pokraj kojih proživljavaš najsretnije i najtužnije trenutke u životu, s kojima dijeliš najdublje tajne ili tek kratiš vrijeme, s kojima rame uz rame, staješ na branik te iste domovine, branik života i istine.

       Domovina je nematerijalna, ona je ljubav prema ljudima, tradiciji, historiji, ona je suživot u patnji i veselju, znoj proliven za izgradnju materijalnih stvari na materijalnom komadiću zemlje kao temelju zajedništva i čvrste veze prošlosti i budućnosti.  I baš zbog te povezanosti domovinu moramo štititi i voljeti, braniti i svojim krvavim žuljevima i izmučenim rukama slagati još čvršće temelje kako se ona nikad ne bi uništila, kako niko ne bi mogao reći da ona ne postoji,da mi ne postojimo ili da zbog svoje prošlosti i porijekla ne zaslužujemo dostojanstvo slobode.

 

        Bosanski heroji su tu slobodu izborili za nas i krvavo je platili.  Nama je povjerena zadaća da čuvamo vječni plamen života Bosne i Hercegovine i Bosanaca i Hercegovaca i da svojim primjerom poučimo sve bosanske i hercegovačke sinove i kćeri kako da učeći prošlost grade budućnost drage naše Bosne i Hercegovina.

 

 Napisala AJLA DŽANO

 

Kad je Ajla pročitala rad, voditeljski par je čestitao prisutnima Dan državnosti i program je čestitkom, kao što je i počeo, završen.