Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta 22. aprila???
Obilježavanje ovog datuma ima za cilj poticanje i uključivanje stanovnika u rješavanje okolišnih problema, uspostavljanja održivog razvoja i kvalitete životne sredine.
Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. Obilježava se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po okoliš.
Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, zagađenja, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Ove godine, obiljeđava se pod motom „Restore Our Earth“.
Postoji mnogo aktivnosti koje možemo svakodnevno raditi, korisnih za očuvanje naše planete Zemlje.
Vrijedni učenici naše škole pripremili su nekoliko smjernica kako možemo dati doprinos očuvanju naše planete. Sačuvajmo našu Zemlju!
Pogledajte u prilogu!