BESPLATNA OBUKA ZA STAROGRADSKE OSNOVCE I
SREDNJOŠKOLCE

Besplatna obuka iz novinarstva za starogradske osnovce i srednjoškolce trajat će mjesec dana, nakon čega će biti organizovana obuka u ostalim oblastima koje im mogu poslužiti u njihovom daljnjem školovanju i zaposlenju.
Besplatnu obuku organizovala je općina Stari Grad, posredstvom Službe za obrazovanje, kulturu i sport, u saradnji sa Udruženjem za razvoj mladih „KAP“.
Osim obuke iz novinarstva bit će organizovani besplatni kursevi u oblastima:
– web dizajn, programiranje i razvoj stranice ,
– grafički dizajn,
– fotografija i obrada fotografije,
– rad s kamerom, rad u audio-video montaži,
– opšte informatičke djelatnosti,
– rad u photoshopu i
– DTP novine (prijelom novine, korištenje programa Quark).
Edukacija iz svake oblasti trajat će po mjesec dana, tako da će besplatna obuka biti okončana u februaru naredne godine. Sve obuke su organizovane u sklopu neformalnog obrazovanja.
Obuka iz novinarstva počela je u subotu ( 10. marta, 2012. godine) u multimedijalnom kabinetu Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“. Predavači su bili Brankica Rudan, novinarka TVSA i Merima Spahić, volonterka u Udruženju „KAP“. Obuci je prisustvovalo deset srednjoškolaca i šest osnovaca. Obuka iz novinarstva trajat će do kraja marta i bit će organizovane svake subote.
Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport općine Stari Grad, istakla je kako je besplatna obuka u ovih devet oblasti organizovana s ciljem osposobljavanja osnovaca i srednjoškolaca u segmentima koji nisu dovoljno zastupljeni u redovnim obrazovnim procesima, a koje su često tražene na tržištu rada.
„Postojeće metode ‘formalnog obrazovanja’ ne pripremaju mlade za kompetentnim učešćem u društvenim tokovima i kvalitetan odgovor obavezama na radnom mjestu. S obzirom na neusklađenost znanja stečenog ‘formalnim obrazovanjem’ i potreba tržišta rada obaveza je društva da uspostavi sistem koji će ‘neformalno obrazovanje’ društveno verificirati i afirmisati kao nužnu potrebu za adekvatno uključivanje mladih u savremene društvene i ekonomske tokove. S obzirom na ovu činjenicu Općina je podržala inicijativu Udruženja ‘KAP’ za realizaciju ovog projekta“, istakla je Deljkovićeva.
Preuzeto sa www.starigrad.ba