21. 12. 2011.

DRUGO KNJIŽEVNO VEČE

          U srijedu, sa početkom u 16.30 sati, u kabinetu historije uz prigodnu atmosferu i sadržajan program održana je i druga Književna veče u ovom polugodištu. Izgled kabineta uljepšan je rasporedom klupa, rasporedom svijeća, zelenilom i laganom muzikom. Za potpun ugođaj bili su tu sokovi i kolači koje su lanovi sekcija sami napravili. Glavna organizatorica programa je bila naša nastavnica Nermina Kurtović, voditeljica Bibliotekarske i Vremeplov sekcije, čiji su članovi učestvovali u organizaciji i sadržaju programa. Nastavnica i učenici su u proteklom periodu naporno radili da bi prisutni mogli uživati u programu.I ovaj put je program bio poučan i koristan.
Program je započela nastavnica sa nježnom dobrodošlicom.

Početak večeri

   Nakon nastavnice prisutnima se obratila učenica Berina Vatrenjak.

Učenici su govorili o Bibliotekarskoj sekciji, o najvećoj i najpoznatijoj biblioteci na svijetu.


U publici, neki od prisutnih nastavnika i direktor

  

                                                                                                                                           Nakon toga upoznali su nas sa Antičkom književnošću i kroz recitale sa “Ilijadom” i “Odisejom”.

Ilhana Tinjak i Sarah Zeljković su nam predstavile dijelove iz svojih “Dnevnika pročitanih knjiga”.

U drugom dijelu programa učenici su govorili o ruskoj književnosti, citirali dio o sretnim porodicama  iz romana “Ana Karenjina”. Nakon toga su od prisutnih nastavnica i direktora tražili objašnjenje citata.

U trećem dijelu učenici su recitovali svoje pjesme koje su posebno napisali za ovu priliku. Tražili su od nastavnika da i oni izrecituju njima neku omiljenu pjesmu, a ako ne da je pročitaju.

 

  Kasnije, učenici su postavljali  pitanja direktoru i prisutnim nastavnicima o omiljenoj knjizi, o prvoj pročitanoj knjizi i o još nekim stvarima vezanim za književnost.

 

 

 

 

U završnom, četvrtom dijelu programa nastavnica Nermina se zahvalila svim prisutnim što su direktno ili na određeni način učestvovali u programu.
Osim pozvanih učenika ovoj Književnoj večeri prisustvovalo je nekoliko   roditelja iz Vijeća, direktor, nastavnici i nastavnice  : Jasmin Đedović, Mustafa Bičo, Salko Delić, Izudin Baždar, Amela Čehajić ,Amina Sućeska, Jasna Zelić, Šejla Hasanović, Maja Hrnjica i od učiteljica je bila prisutna Edina Fejzagić. Program je završen plesom. Za muzički dio bio je zadužen Zlatan Muhović, koji je svirao na sintisajzeru.


Nama novinarkama je bila velika čast da prisustvujemo jednoj ovakvoj književnoj manifestaciji ispunjenoj vedrinom, riječima i sadržajem programa koji je toliko na visokom književnom nivou da ne biste vjerovali da se sve desilo u jednoj osnovnoj školi.

 Pripremile novinarke :

AJLA DŽANO, VIII-3 i
AJLA POTURKOVIĆ, VIII-2