“GRAS for EKO future”

Prezentacija projekta „GRAS for EKO future“, autora Belmina Selimbegovića, koji je podržala Općina Stari Grad Sarajevo održana je u petak, 24. februara  2017. godine, u 10,15 sati, u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo.
Belmin Selimbegović  bio je učenik naše škole koju je završio u školskoj 2008/2009. godini kao odličan učenik tokom čitavog školovanja.
Prezentaciji je iz naše škole prisustvovalo 15 učenika IX razreda  u pratnji socijalne radnice Mubere Smajlović i direktora  Kerima Fejzagića.

Projekat „GRAS for EKO future“ ima za cilj uvođenje EKO proizvodnje električne energije unutar preduzeća GRAS.

Projekat je baziran na ideji iskoristivosti sunčeve energije sa tzv. solarnim panelima.

Krajnji cilj projekta, nakon postavljanja solarnih panela, bio bi osigurati određene godišnje prihode koji će služiti kao otplata već postojećeg duga KJKP GRAS, što bi u konačnici moglo rezultirati izlaskom iz dugova navedenog preduzeća.

Proračun isplativosti projekta, te njegova ekonomska stabilnost su premašili „srednja“ očekivanja (proračune sa srednjim parametrima) za 12 puta.

 

U slučaju implementacije projekta „GRAS for EKO future“Sarajevo bi postalo prva svjetska metropola sa ovakvim konceptom, te najveća „gradska“ solarna elektrana veličine   35 000 m2 (centar grada), po čemu bi BiH pretekla i Francusku.

Autor projekta je Belmin Selimbegović, po struci inžinjer automatike i elektronike, te član Upravnog odbora Asocijacije inovatora BiH, ternutno zaposlen kao HR manager assistant na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Selimbegović je inače vasnik jednog patenta i više inovacija.
Novinari naše redakcije “Dječija ruka”, Faris i Lejla su u ekskluzivnom intervjuu sa Belminom saznali da uspjeh ne dolazi sam, da je za idejni i izvedbeni plan Projekta zaslužan danonoćan rad.

 

Pogledajte video intervju na linku:

http://ossmeh.bih.net/wp-content/uploads/2017/02/intervju_sa_Belminom.mp4

 

Čestitamo našem Belminu koji je pokazao ličnim primjerom da je obrazovanje  najveći kapital i zalog za budućnost naše zemlje.