Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih

18. 01. 2017. godine

U Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održana je danas naučna i stručna konferencija “Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih”.
Konferencija je održana  pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a uz podršku akademske zajednice, s ciljem  podizanja nivoa svijesti o značaju tehničke kulture, pismenosti za obrazovanje mladih i njihovo pripremanje za tržište rada  te za napredak i razvoj države. Inicijator i organizator ovoga skupa je Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo.

Naglašena je potreba da se kroz osnovno a potom i srednje obrazovanje posvećenije i intenzivnije radi na motivaciji učenika kako bi upisivali srednje stručne – tehničke škole te se potom opredjeljivali za tehničke fakultete a sve s namjerom razvoja inženjerstva i privrede u BiH.
U vezi s tim ukazano je na jačanje kompetencija nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama koji će učenike i mlade ljude  motivirati da se opredijele za tehnička usmjerenja.
Konferenciji su iz naše škole prisustvovali direktor škole Kerim Fejzagić i nastavnik tehničke kulture i informatike Emir Jasenčić.