Školovanje kao jedan visoki neboder sa svega nekoliko stepenica svi moramo proći. Prva stepenica  je najniža, ali najšira, jer ona zapravo predstavlja roditeljsku ljubav, pažnju, brigu i odgoj. To je ono što ponesemo u putu prema neboderu. Nju odmah prepoznamo kad uđemo u haustor. Svako ima originalno svoju.  Drugu stepenicu su neki preskočili, jer nisu išli u vrtić ili su bili samo u jednogodišnjem predškolskom programu. Treća stepenica je i visoka i široka, na jednom dijelu uglačana, na drugom gruba i hrapava. Taj specijalni beton mora opstati u svim uvjetima, jer to je beton treće stepenice, beton bitnog i obaveznog osnovnog školovanja. Da bi se napravio korak prema četvrtoj stepenici mora proći devet godina, jer ona je visoko, morate odrasti i znati osnovne stvari da bi uopće mogli zakoračiti.

       Neko će možda pitati: “Zašto ne radi lift?” Nije problem, radi on, ali liftom se ide gore i dolje, dok se stepenicama penje i spušta. Dakle, prvo ćemo se popeti do određene stepenice pa tek onda ulaskom u lift ići gore ili dolje u zavisnosti od toga koliko smo zahtjevni, obrazovani, odgojeni, ambiciozni i naravno, sposobni.
***   ***   ***   ***
Prošlo je devet godina i naši učenici su spremni za četvrtu stepenicu. Da bi zakoračili potrebna su im samo još svjedočanstva, uvjerenja i pohvale.***

   U srijedu 23.06.2016. godine , u 11 sati, upriličena je podjela svjedočanstava, uvjerenja, pohvala i ostalih dokumenata našim sad već bivšim učenicima devetog jedan razreda. Pohvale je podjelio direktor škole, Kerim Fejzagić, a svjedočanstva, uvjerenja  i ostale dokumente razrednici : Emir Jasečić i Samira Bayram. Trideset dva učenika su spremna za nastavak školovanja. Pohvale za odličan uspjeh sa prosjekom 5,00 i primjerno vladanje tokom cijelog školovanja su dobile ALIČKOVIĆ NEJRA i SELIMOVIĆ TAJRA. Pohvale za odličan uspjeh sa svim peticama i primjerno vladanje na kraju devetog razreda dobilo je 8 učenika/ca i to: ALIČKOVIĆ NEJRA, ČOPELJ AMINA, DŽEVLAN AMINA, HODŽIĆ TARIK, KARAVDIĆ VILDANA,SELIMOVIĆ TAJRA, TURKOVIĆ AMILA i VATRIĆ ESMA. Svim učenicima koji su deveti razred završili s odličnim uspjehom i primjernim vladanjem dodjeljena su priznanja. Na kraju, nastavnici su im poželjeli sreću i uspjeh u nastavku školovanja i životu.
svjedočanstva