U ponedjeljak 12.02.2018. u okviru programa profesionalne orijentacije održana je prezentacija JU ”Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola” u Sarajevu. Profesorica Nikšić Samra prezentirala je školu, uslove upisa i usmjerenja, te načina izvođenja nastave i mogućnosti koje ova škola pruža za srednje obrazovanje. Prilikom prezentacije predstavile su se i dvije učenice koje su pohađale našu školu (Gibović Nejra i Bublin Lamija). U ovoj školi odgojno-obrazovni rad realizira se kroz smjerove:

  • POSLOVNO-PRAVNI TEHNIČAR (IV-stepen) – Poslovno-pravni tehničari su kancelarijski službenici koji rade administrativne poslove. U većini slučajeva to je kombinacija komunikacije s ljudima i obrade dokumenata.
  • KOMERCIJALNI TEHNIČAR (IV-stepen)  – Trgovački tehničari-komercijalisti poslije završene škole obično se zapošljavaju u trgovačkim/privrednim preuzećima gdje obavljaju komercijalne poslove nabavke, prodaje, promocije, menadžmenta, istraživanja tržišta, knjigovodstveno prate poslovanje trgovačkog preduzeća, izrađuju kalkulacije cijena, te primjenjuju stečena znanja iz oblasti informacione tehnologije i korištenja baze podataka.
  • ARANŽER / VISUAL MERCHANDISER (IV-stepen) – Za zanimanje ARANŽER se danas koristi engleski naziv Vizual merchandiser što znači-onaj koji vizualnim tehnikama unapređuje prodaju. Aranžer/Vizual merchandiser je stručnjak za osmišljavanje načina da se izložena roba dopadne kupcu.
  • TRGOVAC (III-stepen)- Trgovci su zaposleni na svim mjestima gdje se prodaje roba. Trgovac nastoji prije svega zainteresirati kupca za proizvode koje prodaje.

Prezentacija je realizirana za oba odjeljenja IX razreda u sklopu časa odjeljenske zajenice.