EKSKURZIJA

U ponedjeljak, 12.5.2014. godine, učenici IX-1 i IX-2 odjeljenja, u pratnji nastavnika: Delić Salke, Čorbo Ekrema i Slinić Merime, te direktora škole Kerima Fejzagića, krenuli su na četverodnevnu ekskurziju u Bosansku krajinu. Ekskurzija je i ove godine bila organizovana u saradnji sa putničkom agencijom Fox travel d.o.o. za turizam i ugostiteljstvo Sarajevo, a vođa putovanja je bila Sibela Avdić. Polazak je bio zakazan u 8:00 sati sa stare Bistričke stanice. Učenici su u pratnji svojih najbližih već u pola 8 bili na odredištu. Ni jaka kiša, koja je padala to jutro, nije pokvarila raspoloženje učenicima i nastavnicima. Kako je i planirano u 8:00 autobus je krenuo i putovanje je počelo. Ovaj put, umjesto izvještaja, predočit ćemo vam  ekskurziju naših učenika kroz DNEVNIK RADA, zahvaljujući nastavnici Merimi Slinić.

DNEVNIK RADA – EKSKURZIJA (12. 5. – 15. 5. 2014.)
….
Naše prvo zaustavljanje je bilo u Travniku, gdje smo stigli oko 10:00 sati. Na samom početku neizbježni su bili travnički ćevapi, a nakon toga smo krenuli u obilazak. Posjetili smo kuću našeg nobelovca Ive Andrića, gdje je učenicima održao prigodno predavanje o samoj kući, Andrićevom životu, njegovim djelima i podsjećanje na najveće priznanje koje jedan književnik može dobiti, a to je Nobelova nagrada.

  Nakon toga krenuli smo prema srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad koja datira iz druge polovine 14. ili prve polovine 15. stoljeća. Po načinu gradnje pretpostavlja se da je graditelj Tvrtko II Kotromanić ili kralj Stjepan Dabiša. Obzirom da je jedan od naših učenika IX razreda djetinjstvo proveo u Travniku, ispričao nam je još neke zanimljivosti o ovom vezirskom gradu. Tako smo saznali zanimljivu činjenicu o poznatom potoku Hendeku, koji zimi presuši, a u proljeće voda nabuja i teče cijelo ljeto.
U Travniku smo još posjetili Šarenu džamiju i Plavu vodu.  Naša sljedeća stanica  bila je na Plivskim jezerima.

ekskurzija5Ljepota prirode koju smo tamo vidjeli zaista je bila očaravajuća. Šetnja uz jezero i obilazak starih vodenica vratili su nas u neko davno vrijeme. U tom zelenilu proveli smo ugodnih sat vremena, a onda smo krenuli dalje.

Oko 18:00 sati stigli smo u Bihać, smješteni smo u depadans hotela  “Park” koji se zove “Ada” i smješten je na samoj obali Une, a vrlo blizu centra grada.
Nakon smještanja u sobe, otišli smo na večeru, a onda u šetnju i obilazak centra Bihaća. Kad smo se vratili u hotel, dočekala nas je zabava u disku. Drugi dan posjetili Nacionalni park „Una“, tačnije Martin Brod. Saznali smo da je ovaj vodopad dobio naziv po djevojci Marti koja se zbog nesretne ljubavi bacila u vodu i tako prekratila svoje ljubavne jade. Prizor koji nas je dočekao tamo bio je prekrasan. Uslijedilo je slikanje, a zatim povratak u centar Bihaća i šetnja.
Poslije ručka učenici su imali slobodno vrijeme za aktivnosti na sportskim terenima koji se nalaze u hotelskom kompleksu. Nakon večere učenici su se opet družili i zabavljali u disku do kasno u noć.
Treći dan putovanja bio je predviđen za posjetu Bosanskoj Krupi, Ostrošcu i Cazinu.
Krenuli smo odmah nakon doručka i prvo se zaustavili u Bosanskoj Krupi gdje smo vidjeli staru tvrđavu, ali i spoj različitih religija na vrlo malom prostoru. Onda smo malo prošetali po centru grada i krenuli prema staroj tvrđavi u Ostrošcu.
ekskurzija6ekskurzija7ekskurzija8ekskurzija9Puni utisaka koje smo ponijeli iz ove tvrđave, uputili smo se prema Cazinu. Obišli smo samo jezgro grada, a onda se uputili prema hotelu gdje smo trebali stići na večeru. Obzirom da je ovo bilo posljednje veče ekskurzije, druženje u disku potrajalo je do dugo u noć, a birali smo i najbolje plesne parove.
ekskurzija11
Polazak za Sarajevo bio je planiran sljedeće jutro, odmah nakon kupovine suvenira u Bihaću. Kiša je bila uporna i pratila nas cijelim putem. Međutim, nije nas spriječila da posjetimo Jajce i Muzej AVNOJ-a.
ekskurzija12

To je ujedno bila i naša posljednja posjeta na putovanju, a onda smo krenuli prema Sarajevu. Muzika i pjesma pratile su nas na putu prema kući, a učenicima će ovo putovanje trajno ostati u lijepom sjećanju.