Sastanak sa predstavnicama SFK 2000 Sarajevo

U utorak, 17.09.2019. godine, upriličen je sastanak sa predstavnicama SFK 2000 Sarajevo o pokretanju omladinske lige u fudbalu za djevojčice, te sekcija za potrebe prvog turnira ženskih selekcija Općine Stari Grad. Sastanku, na kojem je održana prezentaciju samog projekta, osim direktora prisustvovala je i nastavnica Tjelesnog i zdravstvenog odgoja Adelina Čuljević te pedagogica Emina Hrnjić. Na sastanku je dogovoreno da Fudbalska sekcija za djevojčice u našoj školi sa radom počne u petak, 20.09.2019. godine u 13.15 sati.

   SFK 2000 Sarajevo, najtrofejniji ženski fudbalski kolektivu  u regionu, u saradnji sa Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, pokreće novi projekat sa osnovnim školama, po prvi put na ovim prostorima. Riječ je o sekciji i  fudbalskom takmičenju za djevojčice, koje bi se u narednom periodu trebalo realizovati na području općine Stari Grad.

Sveukupni cilj projekta je afirmacija, podsticaj, podrška i pružanje uslova za treniranje djevojčicama uzrasta od 5. do 9. Razreda.

U našoj školi treninzi će se održavati svakog utorka  od 14.00 do 15.00 sati.

   Cilj ovih aktivnosti je doprijenijeti popularizaciji sporta i zdravog života među najmlađima, te naročito kada je u pitanju fudbal. Danas svi trebaju imati priliku da se bave sportom, a upravo će ovaj projekat omogućiti djevojčicama da se iskušaju u “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”. Sveukupni cilj projekta je afirmacija, podsticaj, podrška i pružanje uslova za treniranje djevojčicama uzrasta od 5. do 9. razreda osnovne škole.

   Ovim aktivnostima afirmisao bi se i popularizirao ženski fudbal u BiH, pa je tako i jedan od ciljeva da se što više djevojčica upozna sa ženskim fudbalom, uvide mogućnost za treniranje i bavljenje ovim sportom kroz plasman i promociju najboljih rezultata SFK 2000 Sarajevo, koji je najuspješniji ženski klub u Bosni i Hercegovini. U skladu s ovim, promocija ženskog fudbala, sportskih aktivnosti kod mladih, te animiranje djevojčica da se aktiviraju u ovaj sport, može se najkonkretnije sprovesti organiziranjem sekcija, prezentacija, treninga, utakmica, turnira i manifestacija uz neophodnu medijsko-propagandnu popraćenost izvanrednih rezultata na domaćoj, regionalnoj i evropskoj sceni. SFK 2000 Sarajevo ima obavezu da uz ostvarivanje vrhunskih rezultata, o tome informiše i javnost, te tako stimulira mlade da se opredijele trenirati ovaj sport, odnosno da ih uključi u sportske aktivnosti, a sa krajnjim ciljem promocije i sprovedbe zadravog načina života, socijalizacije i fair play sportskog duha.

   Općina Stari Grad omogućila je svim  djevojčicama da se besplatno bave fudbalom, a zajedničkim naporima omogućit će se svima koji imaju želju i talenat da se razviju i ostvare sportske uspjehe, stavljajući u fokus njihovo zdravlje i druženje.