Značajni datumi

   Povodom 8. januara, Dana pismenosti, tokom raspusta naši učenici su napisali nekoliko literarnih radova. Objavljujemo  najbolji rad.

 

Pismenost

           PISMENOST- riječ od 9 slova, a tako velikim značenjem. Nažalost ima onih kojima ova slova, a posebno njihovo značenje ne predstavljaju ništa. Ipak, trudimo se i njima pokazati šta to znači biti pismen, omogućiti im da i oni jednog dana pišu sastav na ovu temu i druge uče pismenosti.

        Evo, zamislimo samo svijet bez pismenosti, bez pismenih ljudi…Teško je, zar ne? Nema knjiga, nema ni slova, nema crtanih filmova, TV-programa, kompjutera i kompjuterskih igrica….Ukratko, ničega. Sve je sivo i puno magle…

           Biti pismen ne znači samo znati pisati i čitati. To obuhvata i pravilno izražavanje, poznavanje bar dva strana jezika i sposobnost rada sa mulitimedijima i još mnogo toga.

U svijetu, kao i kod nas ima mnogo nepismenih. Naša zemlja broji oko 750.000 takvih. Dođe mi da se zapitam:”Koliko ima pismenih?”
Tužno je i pomisliti da u ovoj našoj divnoj domovini postoji neko kome je pisanje i čitanje uskraćeno. Mnogo je djece koja nisu u mogućnosti da se školuju i tako se opismene. Isto tako je mnogo onih koji to znaju, koji su  pismeni, a ne pomažu, ili možda ne žele da pomognu.

Kad pogledam kroz prozor i vidim naše predivne planine, šume, sve to zelenilo i ljepotu, sjetim se da bez pismenosti to sve ne bi moglo biti opisano u raznim tekstovima i knjigama o Sarajevu. Ljudi iz dalekih zemalja svijeta ne bi mogli doznati o našim bogatstvima i ljepotama i možda nikad ne bi došli da posjete naš grad i našu Bosnu i Hercegovinu.
U knjigama nam se junaci hvale kako su proputovali cijeli svijet za 80 dana, kako su se družili sa životinjama u zemlji čuda, na jednoj planeti sreli princa, izgubili staklenu cipelicu koja im je promijenila život…ali mi ništa od toga ne bismo znali da pisci tih knjiga nisu znali pisati i ne bismo mogli nekada u budućnosti čitati te priče našoj djeci, unucima.

        Zato se potrudimo i pomozimo onima kojima je pomoć potrebna. Pomozimo im da jednog dana i oni, kao ja sad, pišu radove, slobodno se izražavaju i pozivaju da pomognemo nepismenima.

AJLA POTURKOVIĆ, VIII-2