U subotu, 22. oktobra 2022. godine učenici VI-1, VI-2 i VII-1 razreda, u pratnji nastavnice geografije Almire Karčić, pripravnice Amre Delić i psihologa Svetlane Balta, posjetili su kraljevski grad Visoko, te obišli prirodne i kulturno-historijske znamenitosti ovog malog bosanskohercegovačkog grada.

Posjetili su Šerefudinovu Bijelu džamiju, jednu od tri najbolje dizajnirana sakralna objekta u Evropi, u šta su se i sami uvjerili. Nakon obilaska ove visočke ljepotice obilaze „biser“ u srcu čaršije. Tabačka/Tabhanska džamija, nacionalni spomenik, izgraden u 17. stoljeću kao vakuf visočkih kožara – tabaka. Smještena je na lijevoj obali rijeke Fojnice i to malo prije njenog ušća u rijeku Bosnu. Sačuvana je izvorna arhitektura džamije i ona svojom ljepotom plijeni pažnju. U blizini džamije 2015. godine izgrađen je Trg genocida u Srebrenici, gdje je smješten spomen park posvećen genocidu u Srebrenici.

Nakon kratkog predavanja u ovom prelijepom parku sljedeća destinacija bili su Arnautovići, lokalitet Mile – krunidbeno mjesto kralja Tvrtka I Kotromanića. Nakon obilaska ovog lokaliteta, posljednja stanica bila je čuvena dolina piramida. U pratnji stručnih vodiča učenici su obišli labirint „Ravne“ i iskopine u okviru bosanskih piramida, upoznali se sa dosadašnjim otkrićima i saznanjima. Ostatak vremena iskoristili za igru i odmor, kao i obilazak brojnih sadržaja koje nudi ovaj jedinstveni park. Uživali su u prelijepom ambijentu ovoga kompleksa , u druženju koje ima je nedostajalo u proteklom periodu.

Fotografije govore više od riječi…