POPIS STANOVNIKA-STATISTIKA

  • Prvi popis izvršen je 16. juna 1879. godine, dakle nepunu godinu poslije okupacije. Prema tom popisu u Sarajevu je bilo ukupno 21.377 stanovnika.
  • 1.maja 1885. godine bilo je 26.268 stanovnika u Sarajevu.
  • 22.maja 1895.godine  bilo je 38.083 stanovnika.
  • 10. oktobra 1910. godine Sarajevo je imalo 51.919 stanovnika.
  • 31. januara 1921 . godine bilo je 60.087 stanovnika.

Pri svim popisima uzeto je u račun samo civilno stanovništvo. Pošto u Sarajevu stalno postoji veliki vojni garnizon, može se sa sigurnošću tvrditi da je 1921. godine cjelokupni broj stanovnika Sarajeva prešao 70.000. /“Staro Sarajevo-ljudi i događaji”, Fehim M.Begović/

 

Ko je bio prvi hadžija iz Sarajeva pod okupacijom?

 Kako je IBRAHIM SOLIĆ otišao na hadž?

 Po dolasku Austrije u Sarajevo i imenovanju prvog gradonačelnika Mustajbega Fadilpašića, Ibrahim-aga Solić bi postavljen za bašmuhtara. Jednog dana prolazeći ulicom Sarači, sretne se sa nekakvim austrijskim oficirom, koji ga oslovi:
Čujte, hadžija, kud ovaj put vodi?” “Ja hadžija nisam, a put vodi na čaršiju”, bio je njegov odgovor. (On tada nije bio hadžija).

“A zašto nisi hadžija? Sigurno imaš para, pa zašto ne ideš?”

“E, je li tako momče? Ačikolsum, kad me orazali. Ta ti valja. Para imam.”

Poslije ovog razgovora uputi se Ibrahim odmah do gradonačelnika i zamolio ga da mu odredi zamjenika za bašmuhtarsku dužnost, jer on ima namjeru ići na Ćabu. Mustajbeg odredi da ga do njegovog povratka zamjenjuje njegov najstariji sin Uzeir, a njemu čestita kao prvom hadžiji koji ide poslijeokupacije iz Sarajeva. Sa hadža mu nije bilo suđeno da se vrati kući, jer ga smrt u 62. godini zateče na Hamri (Arabija), između Meke i Medine, a ukopan je na Biri-Abbasu. Njegovi sinovi Uzeir i Mujo su također obavili hadž i posjetili njegov  mezar.

PRVA AUTO-ŠKOLA U SARAJEVU

Prvi automobil u Sarajevo je stigao 1903. godine. Dovezao ga je Ljudevit Wolf koji je ujedno i odškolovao i prvu generaciju vozača u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini.