SVJETSKI DAN HRANE

         Ekološka sekcija naše škole pod rukovodstvom nastavnika Baždar Izudina povodom 16. oktobra- Svjetskog dana hrane je realizirala radioemisiju pod nazivom “MRVICE NAŠEG HLJEBA“.
Osim radioemisije promovisali su u školskom holu  i značaj hljeba/kruha (od zrna do kruha). U školskom holu izloženi su neki od pekarskih proizvoda. Istakli su da se u svijetu dnevno baci preko 12 tona hrane, a istovremeno svake minute od gladi umire više od 25 ljudi.

Prema nekim podacima danas je u svijetu 870 miliona gladnih ljudi i to najviše u Africi.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kad je 1945. osnovan “Food and Agriculture Organization”, ogranak Ujedinjenih naroda koji se bavi hranom i razvojem agrikulture u svijetu. Otkako postoji, FAO se bavi problematikom nedostupnosti hrane, s posebnom pažnjom na zemlje u razvoju. Svjetski dan hrane, proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnivanja FAO-a – Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima.

Još od 1980. godine Svjetski dan hrane obilježava se temom na koju se treba staviti poseban fokus. S obzirom da je prošlu godinu obilježio rast cijena hrane u cijelom svijetu, tema je bila “Cijene hraneod krize do stabilnosti”.
Ove godine tema je “Agrikulturna kooperativnost/zadruga – ključna za nahraniti svijet”. FAO na svojim službenim stranicama kaže da je zadruga posebna vrsta poduzetnosti i da ima dva cilja – zadovoljiti potrebe svojih članova i postići profit i samoodrživost.