Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Institutom “Jožef Stefan” iz Ljubljane realiziralo je prezentaciju “OpeningupSlovenia”

U petak, 30. 01. 2015. godine u 10,00 sati, u Centru za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija u Sarajevu održana je prezentacija “OpeningupSlovenia”. Realizatori prezentacije bili su stručni saradnici iz Instituta “Jožef Stefan” iz Ljubljane u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ustvari, cilj prezentacije je uvođenje digitalne revolucije u obrazovanje, odnosno stvaranje uslova da svaki pojedinac uči bilo gdje, bilo kada, uz pomoć bilo kakvog uređaja i uz bilo čiju potporu.


Evropska Komisija utvrdila je 24 mjere kojima će se znatno poboljšati primjena digitalnih tehnologija u obrazovanju i poticati digitalne vještine, a mjere će se financirati iz programa Erasmusa+, Horizont 2020, novog programa za istraživanje i inovacije, kao i iz strukturnih i investicijskih fondova. Od  2014. godine se u okviru programa Erasmus+ finansiraju pružatelji obrazovnih usluga kako bi se osiguralo da prilagode svoj poslovni model tehnološkim promjenama, te time potakli ocjenjivanje digitalnih vještina i pružili potporu razvoju vještina nastavnika primjenom otvorenih seminara na internetu. Svi obrazovni materijali koje podržava Erasmus+ bit će besplatno dostupni javnosti uz primjenu otvorenih licenci. Provedba će se podupirati i preko Otvorene metode koordinacije u obrazovanju i osposobljavanju 2020.
Prezentaciji je prisustvovao direktor škole, Kerim Fejzagić.