JAVNI KONKURS za popunu upražnjenih radnih mjesta
23.12.2024.
18. i 19. oktobra u našoj školi na prigodan način obilježen je Dan jabuke u organizaciji sekcija Ekološke, Dječijih rukotvorina i Kulturne baštine koje predvode nastavnici Baždar Izudin i Sućeska Amina . Učenici su sa nastavnicima upućivali na važnost jabuke u svakodnevnoj prehrani jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van»!! («An apple a day, keep a doctor away»!).
Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa je s pravom nazivamo i «kraljicom voćaka»!!
Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus.
Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjeni jabučni ocat. Neke vrste (sorte): “ajdared”, “zlatni delišes”, “jonagold”, “melroz”, “greni smit”, “gloster”, “mucu” , „crveni delišes”. Članov sekcije Kulturna baština pravili su raznorazne delicije od jabuke i dijelili ih svojim vršnjacima kao i izlagali različite sorte jabuka u školskom paviljonu.
Također na taj dan se potiče na čuvanje starih sorta jabuka koje cijepljenjem nestaju.