E D U K A T I V N A   R A D I O N I C A

„Mladi i ishrana“

U ponedjeljak, 24.12.2018. godine, u 11.00 sati u oba odjeljenja drugog razreda održana je radionica i kratko predavanje učenika Srednje zubotehničke škola Sarajevo na temu „Mladi i ishrana“. Učenicima drugog razreda, uz prisustvo njihovih učiteljica Alise Mujan i Edine Fejzagić, kratko su se predstavili učenici trećeg razreda ove srednje škole Naida Imamović, Džan Zimić i Samra Mahović te potom prezentirali ovu temu koju su dobili kao zadatak u svojoj školi u sklopu nastave.

   Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čovjeka. Pojam pravilne ishrane podrazumijeva zadovoljenje potreba organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih materija koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osigurava unos materija neophodnih za izgradnju tkiva (belančevina, gvožđa i kalcijuma), energija neophodna za odvijanje procesa metabolizma i telesnu aktivnost (masti i ugljenihidrati) i nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).

   Pravilnim izborom hrane doprinosimo održavanju zdravlja, mentalnoj i telesnoj sposobnosti pa je zato važan kvalitetan i raznovrstan odabir namirnica.

   Ova edukacija dobila je na značaju i zbog toga što je Samra Mahović bila učenica naše škole do prije nekoliko godina, a danas je imala priliku osjetiti se i ulozi predavača.