Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a

(Evropskog omladinskog olimpijskog festivala)

 U nedjelju 10.02.2019. godine učenici naše škole uzeli su učešće u Svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a. Ovoj manifestaciji prisustvovalo je oko 150 učenika viših razreda u pratnji većeg broja nastavnika i roditelja. Nakon okupljanja ispred Latinske ćuprije u 16.45 sati, formirana je kolona koja se uputila prema stadionu Asim Ferhatović Hase, predvođena direktorom škole Kerimom Fejzagićem.  Na planiranom mjestu na tribinama učenici su bili u 18.00 sati.

   Spektakl je mogao početi, a počeo je u 19.00 sati. Samo dva dana nakon 35. godišnjice od čuvenih Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu, glavni grad Bosne i Hercegovine ponovo je središte zimskog sporta u Evropi. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) se održava do 15. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ovo je veliki korak naprijed za našu zemlju i za dva grada koji će ugostiti sportiste iz 46 zemalja čime se vraća duh nezaboravnih Olimpijskih igara iz 1984. godine kada je BIH bila centar svijeta. EYOF je ujedno i najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

   Bajku, koja nosi slogan “We create together” (Stvaramo zajedno), upotpunile su brojne poznate osobe iz sportskog života, iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. te najmlađi građani BiH koji su zaplesali i zapjevali. Maskote Vučko i Groodvy simbolično su se rukovale  povezujući tako 1984. i 2019. godinu. Olimpijski plamen upalila je Larisa Cerić, najbolja sportistkinja BiH.

   Ova divna sarajevska noć završena je oko 10.00 sati kada se vesela kolona učenika, nastavnika i roditelja vratila na polazno mjesto. Mnogi su te noći sanjali sebe kao buduće osvajače olimpijskih medalja.