05.06.2018. godine (utorak) obilježen je Svjetski dan zaštite okoliša u razrednoj nastavi (od prvog do četvrtog razreda) koristeći materijale koje je pripremila JU Zavod za javno zdravstvo KS. Ove godine ovaj značajni datum, koji predstavlja jedan od najvećih problema današnjice, obilježava se pod sloganom „Beat plastic pollution – Pobijediti plastično zagađenje“.

Bosna i Hercegovina je među više od 143 zemlje na svijetu, koje obilježavaju Svjetski dan okoline 5. juna – na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Štokholmu (1972.) posvećene okolini na kojoj je usvojen Program zaštite okoline Ujedinjenih nacija (UNEP). Ove godine Ujedinjene nacije pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom.

Smatrajući da svako može uticati na smanjenje tog zagađenja UN predlaže da „restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šolju za kafu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom)“.

Prije nego se plastika raspadne, mogu proći i stotine godina te je veoma važno ukazati mladima na postojanje ovog problema kako bismo uspjeli pobijediti plastično zagađenje.