U srijedu, 21.11.2018. godine, u 15,00 sati, 22 učenika sedmog, osmog i devetog razreda naše škole prisustvovalo je koncertu  studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u sali Srednje muzičke škole Sarajevo.

   Nastupali su: Ana-Maria Pilj, Ana Šapina, Ariana Piknjač, Asmir Hamzić, Azmir Halilović, Danijel Lovrić, Danijel Marić, Emili Mišić, Kenan Kojić, Lucija Paleka, Maira Isaković, Marijana Čutura, Petra Tokić i Sonja Međugorac uz umjetničke saradnike Amilu Čengić, klavir i Dženanu Hadžić, klavir. Na programu su bila umjetnička muzička djela: M. Schmidt, J. S. Bach, J. Massenet, J. Brahms, C. Franck, M. J. R. Peris, A. Vivaldi i I. Lachner.

   Učenici su bili u  pratnji nastavnica Branke Popović, Jasne Zelić i pedagogice-pripravnice Medine Đipa. Ova posjeta realizirana je sa ciljem unapređenja muzičke kulture, osnovnih elemenata muzičkog jezika, razvijanja muzičke kreativnosti, uspostavljanja i usvajanja vrijednosnih mjerila za (kritičko i estetsko) procjenjivanje muzike od strane učenika.  Uz ovo jedan od zadataka je bio i podsticanje odlaska na koncerte klasične muzike te popularizacija umjetnosti među najmlađom populacijom i stvaranja publike za umjetničke programe od najranije dobi.

   Ne zaboravimo da je muzika svjetski jezik koji je uvijek i svuda najbolje shvaćen na jeziku emocija, i da, iako je to vremenska umjetnost, vrijeme ne smanjuje njen značaj. Muzika je oduvijek bila lijek, što potvrđuje današnja muzička terapija.