RODITELJSKI SASTANAK

Projekat “Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpinLab”

 U našoj školi  u utorak, 01. 04. 2014. godine održan je zajednički roditeljski sastanak po jednog odjeljenja od prvog do petog razreda.

Cilj roditeljskog sastanka bio je da se roditelji učenika ovih razreda upoznaju sa IPA projektom “Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpinLab”. Projektni tim Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja upoznao je roditelje sa njihovim stalnim naporima da se uspostavi zdravije bosanskohercegovačko društvo.
roditeljskiroditeljski1
roditeljski2Iskreno se nadamo da su članovi tima uspjeli u namjeri da roditeljima i nastavnicima na najbolji mogući način prikažu alarmantno stanje u kojem se danas nalazi naša najmlađa populacija, te da je osnovni cilj u sklopu sprovođenja ovog projekta, unapređenje detekcije i prevencije posturalnih poremećaja, zdravstvenih problema senzomotornog aparata kod djece i mladih, od velikog značaja.

Tokom prošle decenije, zbog naglog i brzog razvoja interneta koji je kreirao novi, moderan životni stil, pored pozitivnih uticaja doprinio je negativnim posljedicama (nedostatak kretanja, brza hrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, gojaznost). Alarmantna je činjenica da su takvi negatavni uticaji primijećeni kod pripadnika mlađe populacije. Skup navedenih problema još više doprinosi stvaranju preduslova za nastanak poremećaja posturalnog statusa i posebno statusa kičme.

Cilj akcije je stvoriti efikasan samoodrživi sistem u okviru kojeg će se, uz pomoć naprednih metoda, rano otkriti a potom programiranim vježbanjem korigovati problemi vezani za posturalni status. Prvi specificni cilj je unapređenje procjene posturalnog statusa s akcentom na status kičme, odnosno adekvatne identifikacije problema senzomotornog aparata. Drugi specifični cilj je podizanje svijesti kod ciljnih grupa o značaju pravovremene detekcije i prevencije problema senzomotornog aparata kod djece.

Ciljne grupe, uključene u projekat, obuhvataju djecu uzrasta od 5 do 12 godina. Ovaj period rasta i razvoja je ključni za stvaranje deformiteta, i iste je potrebno na vrijeme spriječiti i tretirati. Djeca, omladina i sportisti treba da se uključe u projekat i da budu edukovani kako bi znali sami da prepoznaju problem. Pored njih, projektom su obuhvaćeni profesori tjelesnog odgoja, roditelji, doktori i istraživači. Profesori tjelesnog odgoja – igraju glavnu ulogu u prevenciji posturalnih poremećaja. Njihova edukacija će im omogučiti da osmisle adekvatan program vježbanja kojim bi spriječili nastanak posturalnih poremećaja. Roditelji su, također, značajna ciljna grupa koja aktivno volonterski učestvuje u edukaciji i promovisanju ciljeva projekta.

Roditelji su pokazali veliku zainteresiranost za realizaciju projekta i spremnost da se uključe u isti.

Iskreno se nadamo da će ovo biti značajan doprinos te da ćemo u skorijoj budućnosti popraviti loše zdravstveno stanje naših učenika.