PREVENCIJA OD ZLOUPOTREBE OPOJNIH DROGA

U srijedu 11.05.2016. održano je predavanje za učenike IX razreda na temu „Prevencija od zloupotrebe opojnih droga“ u sklopu časa odjeljenjske zajednice.

Programom odjeljenjskih zajednica palanirano je realiziranje ove teme te smo uputili dopis MUP-u Kantona Sarajevo sa molbom da stručnjaci iz ove oblasti održe predavanje za naše učenike smatrajući da ćemo na taj način sa posebnom ozbiljnošću pristupiti ovom problemu. Predavanje je održalo stručno lice inspektor Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga MUP-a Kantona Sarajevo mr. Admir Vatreš.
Predavač je u svom izlaganju istakao da se droge počinju uzimati u mlađoj dobi, iz radoznalosti i želje za eksperimentisanjem. Posebno se osvrnuo na štetnost marihuane, kao najrasprostranjenije i lahko dostupne droge, čije konzumiranje izaziva ovisnost i trajno oštećuje vitalne organe. Marihuana negativno utiče na srce, reproduktivne organe, polno sazrijevanje i plodnost, razvoj mozga, krvni pritisak, oštećuje pamćenje i mišljenje dugotrajno, a vezuje se uz povećan rizik razvoja karcinoma glasnica i usta, ali i infarkt. Istaknuta je opasnost i ostalih narkotika.
IX-1
prevencijaZa vrijeme predavanja učenici su imali priliku pogledati kataloge replika pojedinih opojnih droga i aktivno učestvovati u diskusiji. Učenici su pokazali veliki interes za ovu temu, postavljali su brojna pitanja predavaču te shvatili ozbiljnost ove pojave.
IX.1prevencija1
Ovo je bila idealna prilika da se tema predavanja proširi najnovijim primjerima ovisnosti poput zloupotrebe video igrica, nargile i sl. na što i upućuje dopis Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je podržalo Zastupničku inicijativu u rješavanju problema sve češćeg konzumiranja nargile maodobnih lica.
Inspektor Vatreš je učenike upozorio na štetnost nargile. Dosadašnja istraživanja pokazuju štetni utjecaj nargile po zdravlje ljudi, a najviše na pluća i mozak, pogotovo ako se uzima često ili redovno. Zdravstvene štete proizlaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon-monoksida, koji je prisutan kod pušenja nargile u značajno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete.
Obom prilikom zahvaljujemo se gospodinu Admiru Vatrešu na izdvojenom vremenu i kvalitetnom predavanju, kao i našem roditelju Karamehmedović Ahmedu na pomoći pri organiziranju ovog predavanja koje će biti realizirano i u osmom razredu u narednim danima.