U našoj školi održano predavanje o podizanju svijesti o inkluziji osoba s invaliditetom.

Projekat predviđa seriju predavanja za sve učenike četvrtih razreda sa područja općine Stari Grad. U ponedljeljak, 29.12.2014. godine održano je predavanje u našoj školi.

inkluzija inkluzija1 inkluzija2 inkluzija3
Našim učenicima edukativno predavanje o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe sa ovom vrstom invaliditeta, te o podizanju svijesti o problemu “Bijelog štapa” održali su Senija Okić, profesorica historije, a inače i evropska prvakinja slijepih u kuglanju, Kenan Kudus, šahista i goalball igrač i Zoran Đukić, selektor BH kuglaške reprezentacije slijepih.
Djeca su sa velikom pažnjom pratila predavanje, a posebno su iskazali interesovanje za razna tehnološka pomagala i način korištenja Brajevog pisma i softverskih i drugih specifičnosti s kojim se slijepa i slabovidna lica služe u životu i radu.
Tom prilikom, prezentirali su im i razne sportske discipline kojima se bave osobe s ovom vrstom invaliditeta s ciljem podizanja psiho-motornih sposobnosti i inkluzije u društveno-ekonomski život zajednice.
Posebna atrakcija su bile šahovske partije koje je Kenan Kudus odigrao sa nekoliko učenika.
Ovakav vid druženja sa djecom predstavlja najdjelotvorniji način, podizanja svijesti o problemu marginalnih grupa. Ovo je druga godina ovakvog djelovanja u našoj školi.

Pripremila socijalna radnica Mubera Vladavić