U periodu od 6. do 9. maja 2018. godine realizirana je ekskurzija za učenike IX-1 i IX-2 razreda u Hercegovini. Učenici su išli u pratnji nastavnika Salke Delića i nastavnice Amele Čehajić. Ekskurzija je bila u organizaciji Turističke agencije BISS-TOURS iz Zenice.

Učenici su krenuli sa Bistričke stanice u 9 sati. Već od samog početka njihov put je bio ispunjen pjesmom, smijehom i dobrim raspoloženjem. Prvo odredište je bio Konjic i Titov bunker, tajna dobro čuvana 50 godina i najveći vojni objekat, treći po značaju u bivšoj SFRJ.

Nakon Konjica učenici su u Jablanici posjetili Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi gdje je održan kratki historijski čas o važnosti ove bitke.

Tekiju na vrelu Bune su posjetili poslije ručka u hotelu Ada u Blagaju.

Drugog dana ekskurzije obišli su Park prirode Hutovo blato, upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Istog dana su posjetili nekropolu Radimlja i pećinu Vjetrenica. Nekropola Radimlja je po svojim likovnim radovima jedna od najvrednijih i najznačajnijih nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini, ali i općenito. Nalazi se u Vidovu polju, 3 km zapadno od Stoca, na putu Čapljina – Stolac. Po brojnosti primjeraka, raznovrsnosti i zastupljenosti svih osnovnih oblika, relativno visokoj umjetničkoj kvaliteti izrade, bogatstvu plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju poznate povijesne osobe, kao i svom neobičnom smještaju i dostupnosti, nekropola Radimlja spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja Bosne i Hercegovine.

Treći dan ekskurzije učenici su putovali u Dubrovnik gdje su imali priliku da se upoznaju sa važnijim spomenicima i znamenitostima tog grada. Neki od njih nisu mogli propustiti priliku da zaplivaju u prelijepom Jadranskom moru.

Posljednjeg dana ekskurzije, u 9:30, krenuli su prema Sarajevu. Na putu kući, obišli su Međugorje, Počitelj i Mostar.

Putovanje je proteklo bez ikakvih problema i sigurno je da će ostati u lijepom sjećanju i učenicima i nastavnicima. Učenici su se upoznali sa prelijepim dijelovima svoje domovine, obišli neke od njenih kulturnih i historijskih spomenika te obogatili svoja iskustva i znanja.