POSLJEDNJE ZAJEDNIČKO PUTOVANJE

          U petak, 1. juna u noćnim satima su se vratili u Sarajevo. Puni utisaka i priče o predivnom putovanju. Osmaci odjeljenja dva, tri i četiri već imaju sjećanja,jer ko zna kad i ko zna gdje srest će se opet jednom svi na istoj strani ulice…
Našim čitaocima dajemo kratki izvještaj o ovom putovanju.
U ponedjeljak, 28.05.2012. godine, u 8 sati  učenici  osmih razreda u pratnji  razrednice Nermine Kurtović i razrednika Izudina Baždara te direktora škole, Kerima Fejzagića započeli su petodnevno putovanje.
Ovo je specifična ekskurzija, jer ovo je posljednja generacija osmogodišnjeg školovanja.

  Druga specifičnost je u broju odjeljenja, tri, što je rijetkost u našoj školi posljednjih godina.

 

 

 

U HERCEGOVINI

Prva značajnija destinacija koju su obišli  je Titovo atomsko sklonište u Konjicu koje je izazvalo veliko interesovanje učenika.
Neki ga zovu i Titov bunker.

Nakon toga nastavljeno je putovanje prema Mostaru, u kojem je  obilazak trajao  nešto više od sat vremena.

Vožnja u udobnom autobusu nastavljena je prema granici.
Nakon granične procedure stiglo se u Neum u poslijepodnevnim satima. Učenici su se smjestili u udobne dvokrevetne sobe hotela Neum, a nakon kraćeg odmora u pratnji razrednika otišli  su na plažu.

Kakvo li je more?

 

 

 

 

 

 

 

U večernjim satima učenici su se zabavili u hotelskoj diskoteci.

 

Sljedećeg, odnosno drugog dana, išli su u obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Dubrovnika, posebno starog dijela grada.

Po povratku u Neum organizirana je šetnja kroz ovaj bosanskohercegovački primorski gradić i upoznavanje sa znamenitostima ovog mjesta.

Trećeg dana ekskurzije napravljen je izlet na Pelješac sa zadržavanjem u Orebiću odakle su se trajektom odvezli ka Korčuli.

Najinteresantnija je bila posjeta kući Marca Pola. Sa otoka Korčule do Orebića vratili su se turističkim brodićem uz razgledanje obale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četvrti dan prošao je uz odmor na hotelskom bazenu i kupanje u moru.

U hotelu Neum u isto vrijeme boravilo je nekoliko grupa učenika iz različitih krajeva BiH sa kojima su se učenici naše škole zbližili, a posebno sa učenicima devetog razreda Osnovne škole iz Modriče.

U povratku organizirana je posjeta drevnom Blagaju, a potom se uz pjesmu nastavilo ka Sarajevu.

Organizacija ekskurzije bila je na izvrsnom nivou. Svi učesnici ekskurzije dostojanstveno su predstavljali svoju školu i svoj grad ne odstupajući od etičkog kodeksa usvojenog prije polaska na ekskurziju.

Svi sadržaji planirani izvedbenim planom u potpunosti su ostvareni.