BOSNOM KROZ GRADOVE

U nedjelju, 21.04.2013. godine, u 8,30 sati  učenici  našeg jednog jedinog devetog  razreda krenuli su na put.U pratnji  osim razrednice Amine Sućeska bila je i nastavnica  Jasna Zelić te direktor škole, Kerim Fejzagić.Ispred turističke agencije FOX TRAVEL d.o.o. za turizam i ugostiteljstvo Sarajevo vođa putovanja i animator je bila Sibela Avdić.
Ovo je prva generacija devetogodišnjeg školovanja čije se osnovno obrazovanje približava kraju. Pred Bistričkom stanicom okupili su se članovi porodica da isprate svoje sinove i kćeri, braću i sestre na ovo zajedničko putovanje.
ekskurzija1

Prva pauza i posjeta napravljena je u Travniku, starom vezirskom sjedištu. Obližnja planina Vlašić je jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini, što je čini odličnim mjestom za skijanje, pješačenje i sankanje. Grad Travnik je također veoma interesantan. Mnoge građevine, koje potiču iz osmanskog perioda, dobro su očuvane, kao na primjer brojne džamije, orijentalne kuće, sahat kula, te ulične česme. Stari dio grada datira iz ranog 15. vijeka. Organizirana je posjeta poznatoj travničkoj Plavoj vodi, Šarenoj džamiji i rodnoj kući Ive Andrića, našeg nobelovca, a učenici su imali priliku i da probaju poznate travničke ćevapčiće.
ekskurzija3 ekskurzija4
ekskurzija5 ekskurzija6

  Putovanje je nastavljeno prema Jajcu gdje je napravljena nova pauza i obilazak Velikog i Malog Plivskog jezera i starih mlinčića na njemu.

Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju ova jezera. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.
Ove vode su pružile maksimalne uslove za treniranje kajakaša, kanuista i veslača.
ekskurzija7

ekskurzija9

ekskurzija16

ekskurzija15

ekskurzija13

jajce1

jajce

ekskurzija11

Pauza je trajala sat vremena pa je nastavljeno putovanje uz kraće zadržavanje u Bosanskom Petrovcu. U Bihać, hotel Park, koji se nalazi u samom središtu grada stiglo se u 18,00 sati. Učenici su bili raspoređeni u dvokrevetne sobe i bili su oduševljeni sadržajima i uslugom hotela. Nakon večere bio je predviđen odmor.
ekskurzija20

ekskurzija10

 

 

 

 

Drugog dana,  iako je vrijeme bilo promjenjivo, smjenjivali su se sunčani period i sitna kiša, organizirana je posjeta nacionalnom parku Una, tačnije slapovima rijeke Une. Una kao najveća prirodna vrijednost po kojoj je Nacionalni park dobio ime, izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Čemernice u Hrvatskoj. Radi se o tipično krškom vrelu uzlaznog tipa,posebne zeleno-modre boje. U gornjem toku, od izvora do Bihaća ukupan pad iznosi skoro 3 metra po kilometru. U ovom dijelu Una nosi obilježja prave planinske rijeke i njeni sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi predstavljaju prave bisere ljepote kao što su: veliki vodopad u Martin Brodu, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap i Ripački slap. Niz Martinbrodski vodopad i Štrbački buk voda se obrušava niz nekoliko manjih i većih slapova i vodopada gradeći jedinstvene sedrene tvorevine svojstvene ovoj ljepotici. 

   Slapovi su na sve prisutne ostavili fantastične utiske. Po povratku u hotel, nakon ručka,  odmora a potom i večere organizirana je zabava sa plesom u obližnjem disko klubu samo za naše učenike. Bilo je pjesme i plesa, puno lijepih trenutaka.

   Narednog dana posjetili su stari grad Ostrožac kod Cazina kao i sam Cazin. Ostrožac  je stari srednjovjekovni bosanski grad nad rijekom Unom. Dvorac u Ostrošcu je građen u neogotičkom stilu.

 Potom su se uputili u Cazin gdje je upriličeno razgledanje grada i zabava u luna parku.  drugih minerala. Nakon odmora u luna parku stigli smo na ručak u 14,00 sati u Bihać. U popodnevnim satima upriličeno je razgledanje grada Bihaća. Ovaj grad na rijeci Uni smjestio se između planina Plješevice i Grmeča.Reljef Bihaćke općine najvećim dijelom čine polja, brežuljci i srednjeplaninska zemljišta. Veći dio bihaćke općine bogat je izvorima, potocima i rijekama. Zanimljivosti Bihaća su sakralni spomenici, Fethija džamija i bihaćki nišani. Džamija je vrijedna kulturna činjenica, jer je pregrađena crkva Sv. Antuna Padovanskog u gotičkom stilu. A nišani sami o sebi najbolje govore. Jedinstveni su po stilu i osebujnosti nadgrobni spomenici u svijetu. Obišli su Kapetanovu kulu, Kameno turbe, Džamiju Fethiju i Crkvu Sv. Antuna te se nakon večere ponovo zabavljali uz muziku i ples.
ekskurzija18ekskurzija17

 

ekskurzija003

ekskurzija002

ekskurzija001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. 4. 2013. Poslije doručka i napuštanja soba krenuli su prema Sarajevu sa planiranim obilaskom grada Jajca i njegovih znamenitosti. Jajce – grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, grad-muzej pod otvorenim nebom, sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Najsnažnija odrednica grada, njegov zaštitni znak, je veličanstveni – 17 metara visok vodopad (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Posjetili su Muzej Drugog zasijedanja AVNOJ-a, Zavičajni muzej, Stari grad, Katakombe i Džamiju Esme Sultanije. Posebno  su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u okolini. Među njih spadaju  Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. stoljeća. Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350 – 1416) naziva «conte di Jajce». Naziv Jajca potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.
U vrijeme Kraljevine Jugoslavije (1918-1941.) Jajce je bilo središte sreza, a u Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, ovdje je stvorena Titova Jugoslavija.
jajce2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1a1b

 

 

 

 

1c

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon ove posjete uz pjesmu nastavljena je vožnja ka Sarajevu gdje su stigli u 08, 45 sati.

   Organizacija ekskurzije bila je na izvrsnom nivou. Svi učesnici ekskurzije dostojanstveno su predstavljali svoju školu i svoj grad ne odstupajući od etičkog kodeksa usvojenog prije polaska na ekskurziju.

Svi sadržaji planirani izvedbenim planom u potpunosti su ostvareni.

Ekskurzija je imala i edukativni karakter, ali su se naši učenici ,osim što su nešto i naučili, odlično zabavili i proveli i puni utisaka vratili u Sarajevo.