UČENICA: Zimski salon knjige je tek otvoren, tako da je rano govoriti o posjećenosti. Ali, možete li nam reći da li je sama organizacija protekla bez problema i da li ste Vi zadovoljni?

AMIL GAČEVIĆ: Iskreno da vam kažem, uložen je veliki napor izdavača, prvenstveno TKD „Šahinpašić“ da i ove godine Salon knjige protekne u najboljem redu. I pored velikih problema, uspjeli smo organizirati Salon, što mi je veoma drago.

UČENICA: Šta nam to novo TKD „Šahinpašić“ nudi ove godine?

AMIL GAČEVIĆ: Pripremili smo deset novih naslova koji su dobili nagradu Fondacije za izdavaštvo. Tu bih izdvojio i dva nova naslova Nure Bazdulj-Hubijar koji će biti dostupni u narednom periodu.

UČENICA: Da li imate djela koja su interesantna mlađoj čitalačkoj publici?

AMIL GAČEVIĆ: Naravno. Kao i svake godine i ove smo se potrudili da obezbijedimo bogat dječiji program. Tu su, prije svega, djela Nure Bazdulj-Hubijar. Također, imamo i dječije klasike i to po vrlo povoljnim cijenama.

UČENICA: Ima li neka knjiga koju biste nam preporučili?

AMIL GAČEVIĆ: Moje bi preporuke bile: nova knjiga Nure Bazdulj-Hubijar „Osluhni zašto plače“ i Indire Kučuk-Sorguč „Mahaluša vam priča“.

UČENICA: Da li možete najaviti neke promocije koje će biti održane narednih dana?

AMIL GAČEVIĆ: U narednom periodu bit će održana promocija spomenutih deset novih naslova koji su osvojili nagradu Fondacije za izdavaštvo, a javnost će detaljnije biti blagovremeno informirana.

UČENICA: Pretpostavljamo da su cijene na Salonu knjige niže nego u redovnoj prodaji. Možete li nam izdvojiti neka posebna sniženja?intervjuu

AMIL GAČEVIĆ: Naravno, i ovaj Salon je karakterističan po vrlo povoljnim cijenama knjiga. Trudimo se da knjiga postane dostupna svima. Na strana izdanja popust je 25%, dok je na izdanja TKD „Šahinpašić“ popust i do 35%. Ono što je važno naglasiti je to da su u našim knjižarama, dok traje Salon, također snižene cijene, tako da ove popuste imate i u redovnoj prodaji.

UČENICA: Imate li za kraj neku poruku za najmlađe čitaoce?

AMIL GAČEVIĆ: Iskren da budem, prva slika koja nas je danas dočekala je prisustvo naših najvjernijih čitalaca, a tu su u prvom redu oni najmlađi. Zaista mi je drago da su djeca i omladina zainteresirana za knjige. Pohvalna je organizacija škola koje svoje učenike upućuju i dovode na Salon knjige i nadam se da će se ta tradicija nastaviti i dalje.

UČENICA: Hvala Vam mnogo. Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Vama.

AMIL GAČEVIĆ: Nema na čemu, hvala vama na interesovanju.

 

Intervju pripremile i vodile učenice Berina Kukuljac i Emina Vatrenjak.