U subotu, 13. aprila u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi održano je kantonalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola iz predmeta Demokratija i ljudska prava – CIVITAS.

Prije samog početka takmičenja prisutnima se obratila Mr.sc Sedžida Hadžić, koordinatorica Obrazovnog centra za demokraciju i ljudska prava BiH (CIVITAS BiH) za Kanton Sarajevo, zamolila sve prisutne da minutom šutnje odaju počast nastradalom učeniku  SŠC “Nedžad Ibrišimović“, koji je tragično nastradao od strujnog udara na željezničkoj stanici Podlugovi  i  tragično nastradalim uposlenicima OŠ “Kovačići”.

Nakon odavanja počasti stradalim pristupilo se takmičenju. Takmičenjem je rukovodila stručna komisija u sastavu Dragana Kartal, Islam Zulović i Juso Muhović.

Na takmičenju je učestvovalo osam sarajevskih osnovnih škola. Učenici su birali aktuelne probleme iz svoje zajednice, istraživali ih, ponudili adekvatna rješenja i prezentirali ih komisiji. Nakon pregleda panoa od strane komisije i prezentacije učenika žiri je sumirao rezultate, te proglasio pobjednike.
U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto ovojili su učenici OŠ „Mehmed-beg Kaprtanović Ljubušak“ , koji će učestvovati na finalnoj smotri 4. i 5. maja 2019. godine u Sarajevu.

Ekipa naše škole, u sastavu Naida Džekman, Isabella Komar, Emina Bakaršić, Sead Pihljak, Adnan Turković, Eldin Karačić, Iman Habota i Karlo Ratkovčić učesvovali su sa temom „STOP AEROZAGAĐENJU“ i osvojili 6. mjesto.

Sve pohvale za učenike na dostojanstvenom predstavljanju naše škole. Učenike vodila i pripremala nastavnica geografije Almira Karčić.