U ponedjeljak, 29.10.2018. godine, u hotelu Hills u Sarajevu održana je Konferencija “Etos Inicijativa”na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Svjetski etos“ koji je sproveden u pet kantona u Federaciji BiH. Iz naše škole konferenciji je prisustvovala nastavnica Nermina Kurtović.

   Konferencija je počela u 10,00 sati uvodnim pozdravnim obraćanjima TPO Fondacije, partnera, ministarstava obrazovanja i donatora. Voditelji programa bili su Azra Imširović i Nikola Vučić. Potom je uslijedilo predstavljanje rezultata Etos inicijative od strane: Alena Kristića (TPO Fondacija), Izeta Numanovića (Pedagoški zavod TK), Sedžide Hadžić (Pedagoški zavod KS) i Ivana Nujića (Franjevačka klasična gimnazija Visoko, ZDK). Nakon toga predstavljena su četiri školska projekta Etos vrijednosti i dva filma. O važnosti učenja o etičkim vrijednostima govorili su: Nezir Halilović (Rijaset IZ BiH), Tomislav Mlakić (Katehedski ured BiH), Elma Kaunitz (Jevrejska zajednica  BiH) i Mato Zovkić (Vrhbosanska nadbiskupija). Prisutni su prisustvovali promociji zbornika radova „Živi vrijednosti: globalni etos u lokalnom kontekstu BiH“. Promociju su upriličili: Nerzuk Ćurak (UNSA), Ivan Šarćević (UNSA), Spahija Kozlić (Univerzitet u Zenici), Zilka Spahić-Šiljak (TPO Fondacija) i Melika Šahinović (TPO Fondacija) te su imali priliku pogledati  izložbu učeničkih radova na temu „Nacrtaj vrijednosti“, nakon proglašenja pobjednika konkursa.

   Transkulturna Psihosocijalna Obrazovna Fondacija  – TPO  realizirala je niz obrazovnih programa u osnovnim i srednjim školama KS u kojima je učestvovalo više od 200 nastavnika u oblasti učenja o etičkim vrijednostima i promicanju multikulturalnosti. Inicijativa ETOS (Inicijativa za etičku, Transkulturna Psihosocijalna Obrazovna Fondacija  – TPO  i obrazovnu suradnju) nastala je u okviru dugogodišnjih aktivnosti TPO Fondacije u Sarajevu.