U petak, 26.10.2018. godine, učenici naše škole dali su svoj doprinos u obilježavanju Dana UN-a  koji se obilježava 24. oktobra  širom svijeta.
Naime, učenici sedmog razreda (Emina Bakaršić, Karlo Ratkovčić, Sead Pihljak i Eldin Karačić) pod rukovodstvom svoje razrednice Almire Karčić uzeli su učešće na Danu otvorenih vrata u UN House-u (Zmaja od Bosne bb)  u Sarajevu nakon što je njihova aplikacija prihvaćena te prezentacija ušla u uži izbor. Učenici su upriličili prezentaciju teme „Okoliš 2030. godine: čist zrak, voda i obnovljiva energija za sve“ koja se odnosila na  Ciljeve održivog razvoja odgovarajući na pitanje: „Gdje ćemo biti 2030. godine?„ Prezentacija je trajala oko pet minuta.
Nakon našeg nastupa uslijedila su predstavljanja grupa učenika iz drugih škola na istu temu kao i teme „Razvijanje vještina i znanja za 2030. godinu: zdravlje, obrazovanje i zapošljavanje“ i „Inkluzivno i pošteno društvo za sve do 2030. godine: tolerantna i mirna društva“ u formi prezentacije/igre/pjesme povezane s nekim od Ciljeva održivog razvoja s naslovom “Zamislite 2030”.
Svaka grupa imala je priliku posjetiti Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine poslije tematskog događaja u UN House-u u Sarajevu. Uz navedene učenike iz naše škole ovoj posjeti prisustvovalo je i desetak učenika osmog i devetog razreda.
Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je želio mir pa su radi toga osnovane Ujedinjene nacije 24. oktobra 1945. godine, potpisivanjem Povelje Ujedinjenih nacija. Nakon što je većina potpisnika, uključujući i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ratificirala ovaj temeljni dokument, službeno su nastale Ujedinjene nacije (UN). Iako je UN ustanovljen prvenstveno da bi obezbijedio mir u svijetu, danas organizaciju čini mnogo više od toga. Sa 193 zemlje članice i specijalnim fondom, uspijeva činiti svijet boljim mjestom za život svih ljudi.
U Bosni i Hercegovini, Ujedinjene nacije (UN) čine 13 fondova, programa i specijaliziranih agencija koje rade na sljedećim prioritetnim područjima: vladavina prava i ljudska sigurnost, održivi i pravedan razvoj i zapošljavanje, socijalna inkluzija i osnaživanje žena. Sva navedena područja su također uključena u Ciljeve održivog razvoja (SDG). Te ciljeve su usvojile države članice UN-a, među kojima je i Bosna i Hercegovina, na Samitu o održivom razvoju, koji je održan 25. septembra 2015. godine. Program održivog razvoja sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja među kojima su iskorijenjivanje siromaštva, neravnopravnosti i pravde, kao i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.