Liga iz robotike te takmičenja iz rukometa za dječake i fudbala za djevojčice noviteti od ove godine

U ponedjeljak, 27. 8. 2019. godine, u organizaciji Općine Stari Grad upriličen je sastanak svih direktora osnovnih škola sa područja naše općine. Uz direktora Kerima Fejzagića, ovom sastanku prisustvovali su i nastavnici Adelina Čuljević, Emir Jasenčić, Ekrem Čorbo i Anita Karačić. Na ovom sastanku prezentirani su novi sadržaji koji će biti realizirani u narednom periodu.

Naime, Općina pokreće ligu u robotici osnovnih škola sa područja ove općine, što je čini prvom lokalnom zajednicom u Kantonu Sarajevo koja će svoje osnovce motivirati za bolje učenje i rad na ovaj način. Prisutnim se obratio načelnik Ibrahim Hadžibajrić upoznavši ih sa novim projektima koji će se realizirati u školama, te potom direktorima osnovnih škola uručio opremu za pokretanje lige u robotici (m-bote).

Robotika je važna u obrazovanju, a učenicima je istovremeno privlačna i razvija takmičarski duh. Ujedno, robotika je uspješan način da se učenici uvedu u informacione tehnologije i programiranje.

Liga u robotici počinje u oktobru ove godine, a učestvuju sve osnovne škole iz Starog Grada i Zavod Mjedenica. U septembru će općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport organizovati edukaciju za 20 učenika i šest nastavnika u Spark školi u Mostaru. Školske timove činit će po tri učenika, uzasta od VI do IX razreda, a učenici sa najviše bodova iz svake škole učestvovat će na državnom takmičenju iz robotike i dobijati nagrade. Iz Zavoda Mjedenica mogu učestvovati direktno na državnom takmičenju sa neograničenim brojem takmičara.

Danas je svaka škola dobila po tri robota za pokretanje lige, a kompanija Sync, koja je jedini ovlašteni uvoznik ove vrste opreme u BiH, na kraju općinske lige poklonit će još jednog robota najboljoj školi.

Nakon ovoga prezentirana su i dva nova sportska takmičenja. Od ove godine osnovci će se takmičiti i u rukometu u organizaciji Rukometnog kluba Željezničar, te u ženskom fudbalu u organizaciji SFK 2000 Sarajevo. Adnan Dizdar, proslavljeni golman Željezničara, govorio je o prednostima bavljenja mladih rukometom te najavio da će se treninzi održavati za sve osnovce iz Starog Grada u sportskim salama OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” i novoizgrađenoj sali OŠ “Edhem Mulabdić”. Azra Numanović je ispred SFK 2000 Sarajevo predstavila projekat fudbalske lige za djevojčice naše općine. Svi zainteresirani učenici imat će priliku da besplatno treniraju, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine.

Ovom sastanku prisustvovali su i nastavnici likovne kulture iz svih osnovnih škola koji su upoznati o likovnom natječaju koji će se realizirati u narednoj školskoj godini među učenicima od prvog do petog razreda. Nastavnici će u školama predstavljati predsjednike komisija te će birati pet najboljih učeničkih radova koji će kasnije biti publikovani u vidu likovne ideje na naslovnicama kalendara koji će biti štampani u organizaciji Općine Stari Grad.