U našoj školi je u utorak 20. 11. 2018. godine započelo obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u historiji naše domovine. Pedagog-pripravnik Medina Đipa u saradnji sa svim nastavnicima u školi pročitala je u svim odjeljenjima kratak referat o značaju ZAVNOBiH-a kao najvišeg organa antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata koji je bio nosilac bosanskohercegovačke državnosti te uputila svim učenicima i radnicima škole čestitku ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

    U Mrkonjić Gradu su 25. novembra, prije 75 godine, postavljeni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se tog dana obilježava Dan državnosti BiH.

   Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

   Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

   Zasijedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

   Zaključci sa zasjedanja ZAVNOBiH-a potvrđeni su i nekoliko dana kasnije na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, a nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

   Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u Daytonu.

Odluke prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan državnosti.