Predstavnici Vijeća učenika, Ekološke i Geografske sekcije sada već tradicionalno obilježavaju Dan jabuke u našoj školi.  Tako je bilo i ove godine. U petak, 19. 10. 2018. godine, učenici su uredili hol škole panoima sa edukativnim porukama. Upriličena je i prezentacija za učenike nižih razreda nakon koje su učenici odgovarali na kviz pitanja te dobili simbolične nagrade.

   Cilj nam je bio podsjetiti na važnost zdrave ishrane učenika školske populacije te ukazati na dobrobiti jabuke, jednog od najzdravijih vrsta voća na svijetu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

   Učenici su na velikom odmoru dijelili jabuke i prerađevine od jabuka. Učenici nosioci navedene aktivnosti bili su: Amina Alić, Nejla Tarčin, Aiša Gagula, Amal Hrnjić, Harun Čerkez, Naida Džekman, Nejra Sokolović, Sajra Mašić, Anida Medar, Enra Subašić i Iman Habota, predvođeni pedagogicom Irmom Bozalija te nastavncama Almirom Karčić i Anesom Škaljo.

   Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. oktobra započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.