U subotu, 21.4.2018. godine u prostorijama Prve bošnjačke gimnazije je održano Općinsko takmičenje iz Civitas programa „Projekt građanin“/“Ja, građanin“ na kojem su naše učenice i učenici osvojili prvo mjesto.

Na takmičenju, koje se odvijalo po Kalendaru takmičenja, smotri i drugih manifestacija učenika osnovnih škola u školskoj 2017/18. godini, učenici su birali aktuelne probleme iz svoje zajednice, istraživali ih, ponudili adekvatna rješenja i prezentirali ih pred stručnim žirijem.

Kroz „Projekt građanin“ učenici imaju priliku raditi na identifikaciji problema u zajednici i ocjenjivanju efikasnosti postojeće javne politike i alternativa koje zagovaraju različite društvene skupine. Učenici prikupljaju, obrađuju u analiziraju informacije iz više različitih izvora, procjenjuju efikasni i efektivni potencijal alternativnih mjera i odlučuju se za rješenje za koje vjeruju da može riješiti problem s kojim svakodnevno živi njihova zajednica. Za svoje rješenje planiraju i provode kampanju javnog zagovaranja te na taj način upoznaju rad državne administracije, procedure planiranja, javnog i poslovnog pregovaranja i zagovaranja. Iz ovog vidimo da cilj „Projekta građanin“ nije samo i isključivo u rješavanju problema već u tome da analizirajući određeni društveni problem, učenici upoznaju strukturu vlasti, procese donošenja odluka te usvoje mehanizme utjecaja na procese odlučivanja na različitim nivoima vlasti.

Na ovom takmičenju našu školu su predstavljale učenice i učenici sedmih razreda: Alma Ruhotina VII-1, Kelma Alić VII-1, Amina Maletović VII-1, Adna Mahmutović VII-2, Amra Bečirović VII-2, Iman Vilić VII-2, Elhana Mašić VII-2, Lamija Melez VII-2, Ema Karačić VII-2 i Hamza Mašić VII-2.  Učenički rad je pratila, usmjeravala i vodila nastavnica Almira Karčić. 

Na ovom takmičenju učenice i učenici naše škole osvojili su prvo mjesto projektom „Moje dvorište-eko dvorište.“