U srijedu, 13.03.2019. godine, u 10.00 sati, prolaskom ispred škole započela je realizacija ovogodišnje Škole u prirodi u Šabićima za učenike naše škole.

Nakon što je u septembru prošle godine potpisan sporazum između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i OŠ “Zaim Kolar”  kojim je predviđen besplatan boravak oko 2.000 osnovaca u školi u prirodi na Bjelašnici, počela je i realizacija ovog projekta.    Realizacija ovog projekta za našu školu već tada je bila planirana za 13. mart ove godine.
Škola u prirodi u sastavu OŠ “Zaim Kolar”  djeluje od 2004. godine i ovo je prvi put da ova vrsta edukacije u prirodnim uvjetima za sve učenike četvrtih razreda bude besplatna. U pitanju je odlična prilika za djecu da jedan dio svoje edukacije provedu na čistom zraku, u prirodi, kao i da obiđu sve ljepote planine Bjelašnice.
Dvadeset tri učenika četvrtog razreda, u pratnji svoje učiteljice Suade Huković i pripravnice-pedagogice Medine Đipa, u periodu od 13.03. do 15.03.2019. godine, boravit će u prelijepom ambijentu planinskog sela Šabići. Povratak djece planiran je za petak u jutarnjim satima.
Učenici naše škole već prvog dana uživali su u prelijepom danu, prirodnim ljepotama, druženju sa drugarima, učenju i sticanju pozitivnih navika. Izvedbenim planom i programom ove odgojno-obrazovne aktivnosti predviđeno je da djeci bude ispunjen svaki trenutak od jutra do mraka. Jutra će počinjati jutarnjom gimnastikom, zatim će nakon doručka slijediti prijepodnevna animacija (igre na poligonu-fudbal, štafetne igre sa rekvizitima, igre na spravama). Na nastavi će učenici rješavati zanimljive zadatke na nastavnim listićima, sudjelovati u likovnim radionicama. Učenici će kroz prezentacije i praktično moći upoznati naše prekrasne planine Bjelašnicu,Visočicu i Igmanu. Sve te ljepote bit će im na dohvat ruke te će uz ugodne šetnje, uživati u prekrasnom pogledu na kanjon rijeke Rakitnice a otkrit će i ambijentalne ljepote ovih predivnih bjelašničkih sela. Uvečer će biti zabavno uz muziku, ples i interaktivne igre. Bit će ovo i prilika da učenici pokažu koliko su  samostalni, da razvijaju zajedništvo, da kritički promišljaju, donose odluke, da razvijaju drugarstvo i izgrađuju pozitivne osobine.
Koncept škole u prirodi je vrlo interesantan djeci, jer u prirodnom ambijentu na sasvim drugačiji način usvajaju znanje, a opuštena atmosfera pozitivno utječe na njih.
   “Škola u prirodi” – Šabići nalazi se 30 km južno od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1100 m, na razmeđi triju planina: Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Plato smješten između ovih planina je jedna od vodećih turističkih atrakcija Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Škola je smještena u prirodnom i seoskom ambijentu. Blizina kanjona rijeke Rakitnice, okružena bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, prekrasnim stazama, pašnjacima i izvorima pitke vode, predstavlja ambijent čiste i netaknute prirode, navodi se na web stranici OŠ “Zaim Kolar”.