06. 11. 2014. u 14,00 sati, poslije časova redovne nastave u prvoj smjeni, učenici VII-1 i VII-2 razreda predvođeni nastavnicama njemačkog jezika i hemije i kulture življenja upriličili su posjetu Goethe-Institutu.Goethe
Učenici su imali priliku da se upoznaju sa onim čime se bavi ovaj institut kao i da prisustvuju prigodnom predavanju, nakon čega su pogledali odgovarajući film na njemačkom jeziku. Namjera je bila da se posjeti i zgrada Vijećnice, ali zbog objektivnih razloga (u Vijećnici su bile brojne organizirane grupe posjetilaca) odustalo se od iste. Prije dolaska u prostore Goethe-Instituta učenici su posjetili Baščaršiju gdje je upriličen ručak.
Goethe-Institut je institut kulture Savezne Republike Njemačke koji djeluje u čitavom svijetu. Ovdje se promoviše znanje njemačkog Goethe3jezika i radi na međunarodnoj kulturnoj saradnji. Goethe-Institut je novembra 2000. godine otvorio svoj osnivački ured u Sarajevu. Od 1. aprila 2004. godine je smješten u novoj zgradi u ulici Bentbaša 1a gdje osim uredskim prostorijama rapspolaže sa mediotekom i infotekom, konferencijskom salom kao i multifunkcionalnom salom za manifestacije.
Goethe-Institut nudi kulturne manifestacije u saradnji sa lokalnim partnerima, kurseve njemačkog jezika i ispite za njemački kao strani jezik, permanentno obrazovanje za nastavnike njemačkog jezika, računarska radna mjesta za istraživanja na internetu, Goethe4referentnu biblioteku kao i savjetovanje i posredovanje prilikom traganja za kulturnim i naučnim partnerima u Njemačkoj. Goethe-Institut Sarajevo osim toga sudjeluje u projektima, koji stoje u službi međureligijskog sporazumijevanja u BiH.