Učenici drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda u pratnji svojih učiteljica 13. 11. 2012. godine u 13,00 sati posjetili su Narodno pozorište.   Nekima je to bio prvi put da posjete ovu najveću pozorišnu kuću u Bosni i Hercegovini i jednu od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi.

 

Orkestar Sarajevske filharmonije izveo je  koncert za djecu “Peća i vuk”, kompoziciju Sergeja Prokofjeva, s dirigenticom Samrom Gulamović i naratorom Marijem Drmaćem. http://infobar.ba/desavanja/udio/uploads/2012/02/peca-i-vuk-206x300.jpg

Simfonijska bajka “Peća i vuk” je djelo sa kojim se djeca svih većih svjetskih centara susreću još od 1936. godine, gledaju i slušaju na scenama svojih pozorišta.
Ovo je zanimljiva i duhovitu priču o hrabrom dječaku Peći koji uz pomoć životinja i lovaca uspijeva uhvatiti zločestog vuka i smjestiti ga u zoo vrt. Kompozitor nas vješto uvodi u čudesni svijet orkestra. Uz pomoć lajtmotiva djeca uče povezati zvuk instrumenta sa određenim likom. Tako svaki instrument predstavlja neku životinju: mačku predstavlja klarinet, ptičicu flauta, patka obou, vuka rog, djeda fagot, a samog Peću gudači…

    

Učenici su se sa učiteljicama pred školu vratili iz pozorišta u 15,00 sati puni utisaka i očarani cjelovitim doživljajem.