Učenici IX-1 razreda u pratnji Almire Karčić, nastavnice geografije i Amele Čehajić, nastavnice engleskog jezika, u okviru terenske nastave, 29.09. 2018.godine posjetili su vodopad Skakavac.

Krenuli su u 8:30  sati sa Latinske ćuprije do ulice  Sutjeska, a zatim redovnom autobuskom linijom preko Pionirske doline do naselja Nahoreva, a dalje laganom šetnjom do Skakavca.

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, udaljen je 12 km od centra grada. Još 1954. godine stavljen je pod zaštitu države, a danas je prostor oko vodopada uređen kao izletište. Vodopad se nalazi u jugozapadnom dijelu planine Ozren, na sjeveroistočnoj strani vrha Bukovik (1532 m). Visok je 98 metara i to ga čini drugim vodopadom po visini na području Evrope. Vodopadu se može prići sa gornje i sa donje strane – putem kroz šumu. Skakavac je među najipresivnijim geomorfološkim strukturama Bosne i Hercegovine, ali i šire u Dinaridima. Jedan je od najvećih i najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini koji predstavlja važnu turističku atrakciju. To je zaista rijedak spomenik prirode. Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom eko-klime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama.

Kako se približavamo, čuje se huk vode koji se obrušava sa visine od oko 98 m. Voda se cakli, odbija od stijene i, šumeći, skakuće prema dolje, praveći vodenu rosu. Na tlu, gdje voda pada u već akumulirani bazen, razliva se i pravi malo jezero, odakle otiče u kanjon.

Nakon druženja u prirodi, puni lijepih utisaka, oko 16:00 sati krenuli smo kući razmišljajući: “Da li stanovnici Sarajeva i drugih okolnih prostora znaju za ovu dragocjenu prirodnu ljepotu kakvu predstavlja vodopad i izletište Skakavac, udaljenu samo nekoliko sati hoda od Sarajeva?“

Posjetite ovaj dragulj! Ovo je oaza iskonske prirode, koja nije oskrvljena rukom čovjeka. Ovo je dragulj u punom sjaju i veličanstvu nepomućenog mira i tišine.

Slike govore više od riječi…