Prava umjetnost mora biti učitelj, odgajatelj i borac za napredak čovječanstva

 

U ponedjeljak, 7. oktobra 2019. godine, u novoizgrađenoj ljetnoj učionici održan je zanimljiv čas. Naime, učenici VI-1 razreda imali su priliku da, u prirodnom ambijentu, prošire svoje znanje o izražajnim sredstvima različitih umjetnosti sa fokusom na pozorišna izražajna sredstva.

   Učenici su prostor ljetne učionice sa dva reda sjedišta doživjeli kao svaku drugu otvorenu scenu na kojoj je moguće organizirati neki scenski prikaz. Nastavnik Kerim Fejzagić vodio je dijalog sa njima o vrstama i odlikama pozorišne umjetnosti. Bilo je veoma zanimljivih zapažanja i osvrta te govora o osnovnim oblicima pozorišnog izraza: živi govor (dijalog i monolog), mimika (pokreti lica), gesta (pokreti tijela). Istaknuta su važna izražajna sredstva pozorišta: scenografija (izgled scene ili pozornice),  kostimografija (izgled kostima), rasvjeta i muzika. Učenici su navodili primjere i vlastita iskustva te zapisivali na tabli najznačajnije činjenice. Potom su na zamišljenoj pozornici pokušali da dožive pojavu pred publikom.

   Ovakvi časovi na upečatljiv i očigledan način doprinose razvijanju svijesti o važnosti izučavanja medijske kulture, njegovanju vlastitig jezičkog izričaja, ali i formiranje ljubavi prema medijskoj kulturi, umjetnosti kao i prema svojoj domovini i lokalnoj zajednici. Radionica je uz ove obrazovne i odgojne ciljeve zamišljena i sa ciljem razvijanja tolerancije, komunikacije među učenicima te argumentiranog dokazivanja i pobijanja određenih stavova.

   Učenici su imali priliku da se upoznaju sa sarajevskim pozorištima: Narodno pozorište Sarajevo (osnovano 1919. godine), Pozorište mladih (osnovano 1977. godine), Kamerni teatar 55 (počeo sa radom 1955. godine), Sarajevski ratni teatar SARTR (osnovan 1992. godine) te da iz samog dvorišta vide gdje se ona nalaze što je bilo posebno zanimljivo. Ovom prilikom nastavnik im je naglasio da su sva četiri sarajevska pozorišta, zahvaljujući bogatim repertoarima, omiljene destinacije kako za građane, tako i za brojne posjetitelje Sarajeva te je pozvao učenike da ih posjete.

   Također, nastavnik je istakao da JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizira 12. dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, pomognut od strane Općine Stari Grad. On se otvara danas i održava se do 11. oktobra. Uz raznovrstan program dječijih predstava iz Bosne i Hercegovine i regije i kreativnih radionica, najmlađim gledaocima bit će pružena prilika da razviju ljubav prema teatarskom stvaralaštvu. Jadan od motiva festivala jeste uvoditi dijete u pozorišnu umjetnost kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo i osposobljavati ga da uz pozorišne aktivnosti otkriva književnost, slikarstvo, arhitekturu, vajarstvo, muziku, ples, film, televiziju…

   Cilj svega ovoga je duhovno obogatiti život djece i mladih i estetski ih obrazovati putem pozorišta za djecu i mlade promovišući toleranciju, dijalog, mir, obrazovanje… Prava umjetnost mora biti učitelj, odgajatelj i borac za napredak čovječanstva.