Naši učenici gosti istanbulske općine Ümraniye


Kao što smo i obećali, po povratku učenika i učiteljica objavit ćemo detalje putovanja…

Deset učenika iz II, III i IV razreda naše škole, u pratnji dvije nastavnice razredne nastave, boravili su u Turskoj, u Istanbulu, u periodu od 20.4. do 24.4. Poziv nam je uputila istanbulska Općina Ümraniye, inače pobratimska općina naše Općine Stari Grad.
Povod za ovo druženje je bio obilježavanje Dana djeteta 23.4. Osim naših učenika, tu su bila i djeca iz ostalih pobratimskih općina – iz turskih oblasti Balıkesir, Hatay, te Gaziantep, kao i djeca iz naše Fojnice.
U toku boravka u Istanbulu realizovane su veoma interesantne posjete, kako edukativnog, tako i rekreativnog karaktera – muzej Panorama 1453, Dolmabahçe saray… Posebno su interesantni bili jednodnevni izlet u Eceabat (Çanakkale), gdje su se posjetili šehitluci posvećeni ratu na Galipolju, te krstarenje Bosforom.

U četvrtak, 23.4., za praznik, nakon posjete Osnovnoj školi Zübeyde hanım, u zgradi općine je upriličen prijem na kojem su djeca – predstavnici iz svih pobratimskih općina prezentirali svoje literarne radove na temu Biti dijete u mjestu življenja. Naša predstavnica, učenica IV 1 razreda, Alma Ruhotina, je prezentirala svoj rad – Biti dijete u Sarajevu.
Poslije su svi prisutni potpisali Dječiju deklaraciju, upućenu odraslima, čiji je moto Zbog nas bolje pazite na svijet. Za kraj je upriličena izrada pobratimskog ebrua, kojeg su djeca izradila zajedno sa načelnikom Općine Ümraniye, gospodinom Hasanom Džanom.
Jedan od glavnih ciljeva ovog druženja je bio povezati djecu iz BiH i Turske i formirati nova prijateljstva, što se, naravno, dogodilo, bez obzira na jezičku barijeru.
U nadi da će ovakvih lijepih druženja biti još, zahvaljujemo se još jednom kako Općini Ümraniye, tako i našoj Općini Stari Grad.

Članak pripremila
nastavnica razredne nastave,AMRA EFENDIĆ