U petak, 07.06.2019. godine,  učenici sedmog, osmog i devetog razreda  JU OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ u pratnji nastavnika Almire Karčić, Anese Škaljo, Amele Osmanovi-Grbo te pedagogice Emine Hrnjić i direktora Kerima Fejzagića, u okviru terenske nastave koja se realizira u skladu sa Godišnjim programom rada škole, posjetili su Srebrenicu.
Ova posjeta realizirana je uz finansijsku pomoć i podršku Općine Stari Grad Sarajevo. Putovanje je počelo u 06.45 sati na Bistričkoj stanici sa planiranim dolaskom u 10.30 sati u Srebrenicu.

U sklopu ovog vida odgojno-obrazovnog rada, kojeg naša škola realizira, upriličena je posjeta priredbi „Glas dječijeg srca“ koju su pripremili učenici iz Konjević Polja (Edukativni centar Nova Kasaba) u Domu kulture u Srebrenici.

   Pred punom dvoranom, mališani iz Konjević Polja, već tradicionalno, a u povodu uspješnog završetka školske godine, realizrali su fantastičnu predstavu za svoje roditelje i druge goste, čime su željeli da prikažu šta su sve naučili sa svojim nastavnicima.  Učenici sedmog i osmog razreda naše škole predvođeni nastavnicom Amelom Osmanović-Grbo uzeli su učešće na ovoj priredbi.  Izveli su prigodan recital, prenijevši svojim vršnjacima pozdrave svih učenika starogradskih osnovnih škola.

   Ova terenska nastava imala je i jednu novinu, uživo javljanje Skype tehnologijom iz Domu kulture u Srebrenici, gdje je ostvarena veza sa nastavnicom Amelom Čehajić koja je izvodila nastavu engleskog jezika u V1 razredu u školi na Hridu. Na ovaj način stavljena je u upotrebu i nova pametna tabla nabavljena u sklopu donacije Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo za školski projekat „Terenska nastava kroz pametnu tablu“.

   Posjeta je imala i humanitarni karakter. Naime, učenici sa Hrida, uručili su 56 bajramskih paketića za učenike nižih razreda škole iz Konjević Polja.

   Zatim je upriličena posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i mezarju, gdje je odata počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine. Učenici su obišli mezarje u Potočarima, a potom su saslušali historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine. Nakon historisjkog časa, učenici su obišli Spomen – sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama.

   Potom su učenici imali priliku  da obiđu grad Srebrenicu, a nakon toga i da uživaju u prirodnim ljepotama izletišta Guber,  čuvenog lječilišta, gdje je realiziran još jedan prigodan čas u prirodnom ambijentu s osvrtom na prirodne ljepote ovog kraja.

   Nakon druženja u prirodi, puni utisaka, oko 16.30 sati krenuo je povratak u Sarajevo.  U 21.00 sat okončana je i ova terenska nastava.