Besplatna obuka iz novinarstva za starogradske osnovce, srednjoškolce i studente završena je u subotu ,31. marta, 2012. godine, i svim polaznicima obuke dodijeljena su uvjerenja.
Na završnom predavanju i ceremoniji dodjeli uvjerenja prisustvovali su Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport općine Stari Grad, novinar Rinko Golubović i Merima Spahić, iz Udruženja „Kap“.

U narednu subotu (7. aprila, 2012. godine) počet će obuka iz drugih oblasti u skladu s dogovorenim programom. Osim novinarstva planirana je besplatna edukacija starogradskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata u oblastima:
– web dizajn, programiranje i razvoj stranice,
– grafički dizajn,
– fotografija i obrada fotografije,
– rad s kamerom, rad u audio-video montaži,
– opšte informatičke djelatnosti,
– rad u photoshopu i
– DTP novine (prijelom novine, korištenje programa Quark).
Besplatne obuke u svim oblastima organizovat će općina Stari Grad, posredstvom Službe za obrazovanje, kulturu i sport i Udruženje za razvoj mladih „Kap“.
Edukacija iz svake oblasti trajat će po mjesec, tako da će edukacija biti okončana u februaru naredne godine. Sve obuke su organizovane u sklopu neformalnog obrazovanja. Besplatna obuka u devet oblasti organizovana s ciljem osposobljavanja osnovaca, srednjoškolaca i studenata u segmentima koji nisu dovoljno zastupljeni u redovnim obrazovnim procesima, a koje su često tražene na tržištu rada.

Preuzeto sa www.starigrad.ba