DAN NASTAVNIKA

           Danas je 5. oktobar. Već dvadeset godina ovaj datum se obilježava kao SVJETSKI DAN NASTAVNIKA. O historijatu ovog obilježavanja pisali smo na našem sajtu prethodnih godina tako da se ne želimo ponavljati. Ovog puta na našem sajtu možete pročitati o značaju odgojno-obrazovne uloge škole, odnosno značaju učitelja odnosno nastavnika za budući razvoj djeteta i budućnost cijelog društva, jer na mlađima svijet ostaje. Živimo u vremenu elektronskih medija, priča o modernizaciji, inovacijama, utrke za prestižom, jet-set samoprozvanih likova. Što se tiče škole, uglavnom se raspravlja samo o ocjenama i pravima i dužnostima nastavnika ili učenika. Odgojno-obrazovna uloga škole i učitelja je nepravedno marginalizirana. Koliko puta ste čuli pa šta će ona, ona je samo učiteljica ili o čemu on priča pa on je samo nastavnik. Neki roditelji su svjesni da učiteljica provodi dnevno više vremena sa njihovim djetetom nego oni sami.Vjerovali ili ne to se dešava i nastavnicima-razrednicima. Baš zbog svega toga današnji dan želimo posvetiti učiteljima i nastavnicima i u ovom članku pisati o njima.
Vjerovatno ste mislili da djeca uglednih, značajnih i nekih bogatih ljudi imaju privilegije u školi jer je to nepisano pravilo. Ne, to nije tačno. Svi su čuli za Josifa Staljina i Abrahama Linkolna.Staljinov sin je za razliku od sinova većine političara išao u državnu školu. Većina nastavnika u toj školi mu je poklanjala ocjene. Međutim, jedan nastavnik nije tolerisao njegovo ponašanje i neučenje i napisao je pismo Staljinu. Šta je Staljin mislio o autoritetu učitelja i nastavnika i školi, možete pročitati u pismu koje je uputio ovom nastavniku prije 76 godina.
Staljinovo pismo

 Na internetu se može naći pismo bivšeg američkog državnika Abrahama Linkolna koje je navodno uputio školi povodom polaska njegovog sina u prvi razred.Međutim, pošto smo na nekim sajtovima posvećenim Linkolnu pronašli nedostatak tog pisma, ne smatramo ga autentičnim te ga nećemo objaviti.

Da ne bi bilo da su učitelji, nastavnici i profesori imali značajnu ulogu u nekim starim dobrim vremenima, objavljujemo govor profesorice sa Filozofskog fakluteta u Beogradu koji je održala svojim studentima na apsolventskoj večeri prošle godine.

Govor prof. Rajne Dragićević

Nadamo se da smo u ovom članku tekstom i prilozima dovoljno istakli značajno ulogu naših učitelja i nastavnika i da smo im dostojanstveno čestitali praznik.

Web redakcija “DJEČIJA RUKA”