1. maj – Praznik rada

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom.
Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889.  godine

PRVI MAJ- nekada

Prije 125 godina sindikati u SAD-u su tražili da se uvede standardno radno vrijeme, koje bi trajalo 8 sati. To je obećano na 01.05.1886 godine, a kada to obećanje nije ispunjeno došlo je do nemira i protesta nezadovoljnih radnika. Mnogi radnici su tada platili glavom, ali su se izborili za svoja prava.

Od tada se prvi maj slavi kao praznik rada.

 

U bivšoj SFRJ, u doba Tita taj praznik je bio nešto najveće što se moglo slaviti. Najavljivale  su ga sirene sa fabrika, a u njima su se mašine kitile karanfilima i vrbovim grančicama. Smatrano je da će kićenjem mašina ljudi imati više posla i novih radnih mjesta.Vatre su se ložile na mnogim mjestima i predstavljale su simbol praznika rada. Bio je to pravi spektakl.

 

Baš je to bio praznik rada. Svako se veselio…Ujutro se ranilo na prvomajski uranak, uz trubače i bubnjare….igralo se….pjevalo se…roštilji, ražnji, zastave, vesela omladina…..jednom rječju : PRAZNIK!!!