26. SEPTEMBAR-EVROPSKI DAN JEZIKA

Evropski dan jezika je proglašen od strane Savjeta Evrope uz pokroviteljstvo EU 6. decembra 2001. godine u ubjeđenju da je evropska višejezičnost dragocjena realnost koju treba sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti.
Ove godine Evropski dan jezika želi da istakne da jezici mogu da otvore i nove kulturne i profesionalne horizonte, osim što su instrument koji olakšava izlazak na tržiste rada ili promociju na profesionalnom planu.

Evropski dan jezika ima za cilj da ohrabri 800 miliona Evropljana iz 47 zemalja članica Savjeta Evrope da uče više jezika , u svim starosnim dobima, u školi i izvan nje, kao i da upozori javnost o važnosti učenja jezika u cilju povećanja stepena plurilingalizma i međukulturološkog razumjevanja.Mnogi Evropljani govore samo jedan jezik, ali stvarna činjenica je da najmanje jedna polovina svjetskog stanovništva govori dva ili više jezika. Učiti jezike znači imati želju za dijalogom i razumjevanjem, znači otvorenost uma i srca.

Širom Evrope biće organizovane mnoge manifestacije za djecu i odrasle: predavanja, seminari, radio i televizijski programi.

 U našoj školi će se kroz niz aktivnosti obilježiti ovaj značajni datum.